Volodimir Zelenski
Actualitate

Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu: Războiul cu Rusia se va termina când vom câștiga noi!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit, joi, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în apropiere de Chișinău, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE).

La reuniunea care are loc la Castelul Mimi, raionul Anenii Noi, şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

De asemenea, la eveniment participă și președintele României, Klaus Iohannis.

Într-o scurtă conferință de presă, ținută în aer liber în fața jurnaliștilor, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au vorbit despre proiectele comune Republica Moldova-Ucraina.

”Am vorbit despre proiectele de infrastructură pe care le construim împreună. Am vorbit despre solidaritate. Moldova, ca și alte țări, încearcă să ajute Ucraina. Și, bineînțeles, am vorbit despre viitorul nostru european. Ucraina menține Moldova în siguranță astăzi și suntem foarte, foarte recunoscători pentru asta. Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

Moldova susține formula de pace pe care ați propus-o, domnule președinte. Și, bineînțeles, susținem inițiativa de creare a Tribunalului Internațional Special, pentru a se ocupa de cei care comit crime de agresiune în Ucraina. Vă rugăm să investiți în țările noastre. Vă rugăm să credeți în democrațiile noastre și în contribuția UE la stabilitatea și pacea de pe continent.” – a spus Maia Sandu.

Zelenski: ”Nu este simplu să vii în Republica Moldova”

La rândul său, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui Maia Sandu pentru susținere, precizînd încă de la început că … ”nu este simplu să vii în Republica Moldova”.

”Vă mulțumesc foarte mult, doamnă președintă, vă mulțumim că ne-ați invitat. Și mă bucur să fiu aici. Nu este simplu să vii în Moldova, dar, așa cum v-am spus, acesta este mesajul tuturor ucrainenilor noștri, că noi susținem cu adevărat poporul moldovean. Așa că salutăm Moldova și suntem cu adevărat fericiți să mergem istoric împreună, umăr la umăr. Mulțumesc poporului moldovean, în primul rând, că ați găzduit cu adevărat tot poporul nostru, toți refugiații din primele zile de război total. Vă mulțumim. Nu vom uita niciodată asta.

Așa cum a spus deja doamna președintă, am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, despre unele proiecte de infrastructură, proiecte prioritare foarte importante, pe care le vom semna în viitorul apropiat. Și cred că ceea ce este foarte important, viitorul nostru în UE. Și Ucraina este pregătită să fie în NATO. Așteptăm momentul în care NATO va fi gata să găzduiască și să aibă Ucraina.

Și cred că garanțiile de securitate sunt foarte importante, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru vecinii noștri din Moldova, din cauza Rusiei și a agresiunii din Ucraina și a agresiunii potențiale pentru alte părți ale Europei. Așa că suntem bucuroși să fim aici. Și, de asemenea, voi vorbi cu unii parteneri despre ERGS, potențiala coaliție ERGS și coaliția patrioților. Aceasta este noua noastră inițiativă. Avem cu adevărat nevoie de ea. Și vom vorbi, de asemenea, despre un sprijin puternic pe câmpul de luptă și despre formula de pace, ceea ce despre doamna președinte a spus deja. Vă mulțumesc foarte mult” – a spus Volodimir Zelenski.

Întrebat de jurnaliști cât crede că va mai dura războiul din Ucraina, Zelenski a răspuns:

”Până la victoria noastră. Când vom câștiga, războiul se va opri. Sau Rusia poate opri acest război mai devreme. Pot să plece de pe teritoriul nostru. Cred că acesta este răspunsul.”

Onorată să-l întâmpin pe primul participant al summitului Comunității Politice Europene, pe prietenul și vecinul nostru, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Am avut o discuție foarte bună chiar înainte de începerea evenimentului despre situația de pe front, agenda

blank