Actualitate

Vodafone, Orange si Telekom amendate cu 900.000 de lei!

În cadrul licitației de spectru desfăsurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecventelor radio în benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proportional cu resursele de spectru castigate. Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitați rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligația de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Începând cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfășurat o campanie de verificare a modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicatii mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităților rurale precizate în licențele primite.

în urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de catre Vodafone Romania a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționață cu amenda contravențională în valoare de 720.000 de lei.
În cazul Orange Romania, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor in 12 localități și a fost sanctionat cu amenda în valoare de 120.000 de lei.
Telekom Romania Mobile Communications nu și-a indeplinit obligația de acoperire a 6 localități si a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 60.000 de lei.
Cei trei furnizori de comunicații electronice sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio.