Primele declarații făcute de Vladimir Putin la deschiderea summit-ului de la Geneva: „Domnule preşedinte, vreau să vă mulţumesc pentru iniţiativa de a ne întâlni astăzi. Ştiu că aţi avut o călătorie lungă şi foarte mult de lucru. Totuşi, avem multe probleme acumulate în relaţiile Rusia-SUA care necesită o discuţie la nivel înalt. Sper ca întâlnirea noastră să fie productivă”, a spus liderul rus. La rândul său, Joe Biden a remarcat: „Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă”.

Prima poză cu Joe Biden şi Vladimir Putin împreună, înaintea summit-ului, în faţa vilei La Grange.

Vladimir Putin a ajuns în jurul orei 13.30 în Elveţia, după un drum de aproximativ 90 de minute de la Soci, unde preşedintele Rusiei şi-a petrecut ultimele zile. Întâlnirea cu Joe Biden este programată să aibă loc în jurul orei 14.30, la o vilă de secol 18 de pe malul lacului Leman.

Primul la vilă a ajuns Putin (foto jos), urmat la scurt timp de Biden. Ambii au fost întâmpinaţi de preşedintele Elveţiei. „Elveţia este foarte onorată să să vă găzduiască la acest summit şi este încântată – potrivit tradiţiei bunelor oficii – să susţină dialogul şi înţelegerea reciproce„, a declarat preşedintele Guy Parmelin, flancat de Putin şi Biden pe scările Vilei La Grange, un conac din secolul al XVIII-lea, pe malul Lacului Geneva.
Vladimir Putin
Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult, dar nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună. Între 3.000 şi 3.500 de poliţişti şi alte forţe vor fi trimise pe domeniul de 30 de hectare din Geneva.

La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.

Întâlnirea are loc în cadrul primei vizite internaţionale a lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, în timpul căreia a reconfirmat alianţele cu liderii G7 şi partenerii NATO. La sediul NATO, Biden le-a declarat reporterilor că s-a consultat cu ceilalţi lideri mondiali înaintea întâlnirii cu Putin.
Vladimir Putin