Vladimir Putin
Showbiz

Vladimir Putin se teme că mercenarii Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, s-ar putea ridica împotriva lui

“Lordul războinic” Wagner, Yevgeny Prigozhin, a susținut recent că i s-a relatat despre un complot orchestrat de Vladimir Putin pentru a-l submina și „neutraliza”. Prigojin a spus că a primit o serie de întrebări de la ziarul rus Nezivisimaya Gazeta, care a relatat despre complotul pentru „neutralizarea” grupării Wagner și în special a liderului ei.

Nikolai Patrushev, șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, i-ar fi spus lui Vladimir Putin că el crede că, după războiul din Ucraina, Prigojin va încerca să-și unească mercenarii și să-i trimită în Rusia pentru a „prelua puterea” în regiunile de la granița cu Ucraina.

Potrivit DailyMail, Patrushev ar fi spus că a ordonat deja trupelor ruse să-i observe pe mercenarii Wagner și să le controleze mișcările, pentru că există temeri că aceștia s-ar putea ridica împotriva lui Putin. Anumite surse spun că Putin i-a mulțumit lui Patrushev pentru eforturile sale de „neutralizare a grupării Wagner în general și a lui Prigojin în mod special”.

Cu toate acestea, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au pus la îndoială afirmațiile lui Prigojin, potrivit cărora ar fi fost chestionat de presă și spun că nu există dovezi potrivit cărora discuțiile dintre Putin și Patrushev au avut loc.Experții susțin că Prigozhin a inventat presupusul complot, într-o încercare bizară de a defăima armata Rusiei.

Prigojin a criticat în mod public armata și conducerea militară a Rusiei

De când a început războiul lui Putin în Ucraina, Prigojin a criticat în mod public armata și conducerea militară a Rusiei, lucru care i-a înfuriat pe unii oficiali guvernamentali.Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat o serie de articole referitoare la presupusul interes al ziarulului Nezivisimaya Gazeta la asresa lui Prigozin și despre întâlnirea aparentă dintre Putin și Patrushev.

Presupusul comentariu de presă susține că Patrushev i-a spus lui Putin că nu va mai rămâne „nimic” din grupul Wagner peste „o lună și jumătate până la două”, din cauza amplorii pierderilor din orașul ucrainean Bakhmut. Patrushev ar fi sugerat, de asemenea, că, după distrugerea grupării Wagner în Ucraina, Prigojin va „încerca să-i unească pe foștii luptători Wagner și îi va trimite pe teritoriul Rusia pentru a prelua puterea în regiunile limitrofe cu Ucraina.

„Ca răspuns la presupusul comentariu al presei, Prigojin a postat un clip audio în care a spus că nu a auzit de presupusul complot. Cu toate acestea, experții ISW au afirmat că nu există dovezi care să sugereze că discuțiile dintre Putin și Patrushev ar fi avut loc. De asemenea, ei au subliniat că Nezivisimaya Gazeta nu a publicat comentariul de presă pe propriul site – și nu există nicio înregistrare a comentariului online, în afară de postarea lui Prigozhin. „Lipsa unei confirmări externe pe acest subiect sugerează că Prigozhin a fabricat presupusul complot.”

blank