Vladimir Putin
International

Vladimir Putin se oferă să rezolve criza migranților de la granița Poloniei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că e pregătit să contribuie la soluţionarea crizei migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

„Suntem gata să ajutăm prin toate mijloacele dacă, desigur, depinde ceva de noi”, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, citat de Reuters.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că, de la izbucnirea crizei migranţilor, a vorbit de două ori cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko și a precizat că inițial a aflat despre această criză din presă.

Cât de ”imparțială” e Rusia în disputa Belarus – UE

Migranții, susține Uniunea Europeană, sunt aduși cu avioanele din Africa și Orientul Mijlociu de către regimul Aleksandr Lukașenko. Iar Rusia e aliat-cheie al Belarusului.

Deloc o surpriză, Moscova neagă că ar fi implicată în aceste acțiuni.

De altfel, Vadimir Putin a acuzat Occidentul de declanșarea acestei crize, aluzie la războaiele din Irak şi Afganistan.

Regimul Lukașenko din Belarus, acuzat de „terorism de stat”
„Este clar cu ce ne confruntăm aici, este o demonstrație de terorism de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Acesta a mai afirmat că Lukașenko că vrea „să se răzbune discret” pentru sprijinul pe care l-a primit opoziția belarusă din partea Varșoviei.

La rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas, l-a acuzat pe președintele belarus că „exploatează fără scrupule” criza migranților, încurajându-i pe aceștia să se deplaseze spre Polonia.