Vladimir Putin
International

Vladimir Putin, așteptat să anunțe mobilizarea în Rusia. Oficialii de la Casa Albă susțin că au informații sigure

Vladimir Putin urmează să anunțe mobilizarea generală pentru a suplimenta trupele din Ucraina. Informația a fost prezentată de consilerul pe securitate națională a președintelui american, Joe Biden. Vladimir Putin este așteptat să se adreseze cetățenilor ruși într-un discurs, în care să facă noi precizări legate de războiul din Ucraina.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională a lui Joe Biden, a anunțat că Vladimir Putin se pregătește să anunțe mobilizarea pe teritoriile rusești. Astfel, el vrea să suplimenteze trupele din Rusia care luptă pe frontul din Ucraina, în război.

„Avem informații că Putin se pregătește pentru potențiale măsuri de mobilizare”, conform postului de televiziune Nexta.

Vladimir Putin se adresează rușilor pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Momentan nu există o confirmare oficială cu privire la conținutul discursului pregătit de Vladimir Putin.

El va vorbi în condițiile în care oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate anunță desfășurarea unor refendumuri pentru alipirea la Rusia. Tema discursului susținut de Vladimir Putin ar putea avea legătură cu referendumurile anunțate de liderii separatiști din Donețk și Lugansk, precum și oficialii impuși de Moscova la conducerea regiunilor Herson și Zaporojie, transmite RBC.

Oficialii din regiunea separatistă Donețk au anunțat că vor organiza un referendum privind intrarea regiunii în componenţa Rusiei în perioada 23 – 27 septembrie. Perioade similare pentru organizarea referendumurilor au fost alese şi de reprezentanții din Lugansk și din regiunea Herson. În regiunea Zaporojie, oficialii Moscovei au declarat că referendumul ar putea avea loc „în următoarele zile”.

Duma de Stat a modificat Codul Penal pentru situațiile de război

Duma de Stat a Federației Ruse a propus o serie de modificări la Codul Penal, introducând în lege noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”. Modificările se referă la situațiile de război, fiind vizați soldații care dezertează de pe front sau care își abandonează echipamentele militare. Astfel, predarea voluntară se va pedepsi cu trei până la 10 ani de închisoare, iar jaful cu până la 15 ani. În lege sunt introduse o serie de circumstanțe agravante care vizează săvârșirea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau a legii marțiale, în timp de război” (articolul 63).

Astfel, abandonarea neautorizată a unei unități în perioada mobilizării și legii marțiale (articolul 337 din Codul penal) va fi pedepsită mult mai dur:

Abandonarea de la 2 la 10 zile: până la 5 ani de închisoare și nu până la un an;

Abandonarea de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare și nu până la trei ani;

Abandonarea peste o lună – de la cinci la 10 ani într-o colonie și nu până la cinci ani.

Neîndeplinirea de către un subordonat a unui ordin dat, în perioada legii marțiale, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau operațiuni de luptă, precum și refuzul de a participa la lupte sau ostilități, va fi pedepsit cu închisoare de la doi la trei ani (Partea 2.1 din articolul 332 din Codul penal).

blank