Steinmeier
International

Vizită-surpriză a președintelui german Steinmeier în Ucraina: Mesajul meu pentru ucraineni: puteţi conta pe Germania!

 1 Vizualizari totale,  1 Vizualizari azi

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit, marţi, la Kiev, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, confirmând o vizită surpriză a lui Steinmeier în Ucraina.

„Mă bucur de întâlnirea mea cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev şi cu populaţia din nordul ţării, unde îmi voi face o idee despre viaţa lor în plin război”, a spus Steinmeier, potrivit unui text transmis de purtătoarea de cuvânt, relatează AFP, citată de Agerpres.

Înainte de întrevederea sa cu Zelenski, Steinmeier se va deplasa în orăşelul Koriukivka (nordul Ucrainei, la frontiera cu Belarus), care fusese ocupat de trupele ruse. Această localitate, care între timp a fost eliberată, trebuie să facă faţă frigului, în condiţiile în care infrastructurile sale sunt distruse.

Preşedintele german va furniza ajutor localităţii pentru infrastructurile sale energetice.

„Mesajul meu pentru ucraineni: puteţi conta pe Germania! Vom continua să susţinem Ucraina: militar, politic, financiar şi pe plan umanitar”, a dat asigurări presedintele Germaniei.

Frank-Walter va prelua împreună cu preşedintele ucrainean conducerea departamentului de sponsorizare a reţelei de înfrăţire a oraşelor germane şi ucrainene.

„Cu cât mai multe sponsorizări vor exista, cu atât mai uşor va fi să se treacă de iarnă şi să se construiască împreună un viitor european”, a mai spus Steinmeier.

Presedintele Germaniei, vizită eșuată în aprilie

Steinmeier plănuia deja o vizită la Kiev în aprilie, împreună cu președinții Poloniei, Lituaniei, Estoniei și Letoniei. Cu toate acestea, guvernul de la Kiev l-a refuzat pe Steinmeier, invocând drept motiv poziția sa favorabilă Rusiei din ultimii ani.

Poziția ucraineană i-a înfuriat pe politicienii germani. Frank-Walter recunoscuse anterior că a făcut greșeli în ceea ce privește politica față de Rusia.

Abia la începutul lunii mai, presedintele germaniei și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au reușit în cele din urmă să clarifice situația diplomatică printr-o convorbire telefonică. Președintele ucrainean l-a invitat personal pe Steinmeier să viziteze Ucraina.

De atunci, mai mulți politicieni germani au călătorit în țara devastată de război, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, informează Deutsche Welle.

blank