vizita
IT&C

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan lovește în piața semiconductorilor

Acțiunile companiilor din domeniul semiconductorilor de la nivel global au început să scadă, marți, în condițiile în care vizita așteptată a lui Nancy Pelosi în Taiwan a alimentat o creștere a tensiunilor între SUA și China, relatează Reuters.

China percepe vizita președintei Camerei Reprezentanților, o mai veche critică a politicii chineze, drept un semnal încurajator pentru tabăra pro-independență din Taiwan și a amenințat constant că va reacționa dacă Pelosi va merge în Taiwan.

Taiwanul este sediul celui mai mare producător de semiconductori – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. Acțiunile companiei au scăzut cu 2,4% în timp ce o altă importantă companie din acest domeniu, United Microelectronics Corp., a pierdut 3% din valoarea acțiunilor.

În total, acțiunile taiwaneze au scăzut cu 1,6%, fapt ce marchează cel mai mare declin din ultimele trei săptămâni, în timp ce acțiunile din China au cunoscut cea mai mare cădere din ultimele două luni, în condițiile în care tensiunile în creștere au lovit puternic în piețele asiatice.

„Perspectivele piețelor asiatice vor depinde, probabil, de semiconductori, având în vedere cât de mult din producția globală vine din Taiwan”, spune Michael Hewson, analist la CMC Markets UK.

Și alte companii globale au simțit efectele tensiunilor din Asia – compania germană Infineon a scăzut cu 2,3%, în timp ce companiile neerlandeze ASML, ASMI și BESI au cunoscut scăderi între 3% și 4%.

Și acțiunile companiilor americane Nvidia, Intel sau Qualcomm au cunoscut căderi de peste 1%.

Nancy Pelosi este așteptată să viziteze Taiwanul, marți, în condițiile unor tensiuni în creștere între SUA și China pe această temă.

Avioane de luptă chineze au zburat marți aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de luptă, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”.