Volodimir Zelenski
International

Vizită istorică | Volodimir Zelenski, în SUA: Ucraina nu trebuie să facă niciun compromis, ci să-și păstreze integritatea teritorială / Joe Biden: Vom ajuta Ucraina să învingă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit de Jill și Joe Biden la Casa Albă. Este o vizită cu adevărat istorică în condițiile în care e prima oară când Zelenski părăsește Ucraina de când trupele rusești i-au invadat țara. Și nu e deloc o întâmplare că acesta a ales Statele Unite pentru prima sa deplasare externă, căci Washingtonul este de departe cel mai important aliat Ucrainei în acest război pentru libertate.
Volodimir Zelenski
În vreme ce lideri din Europa, mai ales din jumătatea de vest a continentului, au avut numeroase poziții șovăielnice, vorbind inclusiv despre garanții pentru Rusia, statul agresor, și ridicând suspiciuni cu privire la relațiile mai ales de afaceri pe care le doresc cu Moscova , Washingtonul a rămas mereu 100% de partea ucraineană.
Volodimir Zelenski
Ce au declarat Biden și Zelenski în timpul conferinței comune

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Volodimir Zelenski, dacă SUA n-ar putea să le dea ucrainenilor toate sistemele de care au nevoie și astfel să se scurteze războiul, Joe Biden a vorbit despre sprijinul militar consistent acordat până acum și despre efortul coordonat a zeci de state. Biden a punctat apoi că „nimeni nu vrea să meargă la război cu Rusia și să înceapă al treilea război mondial”, dar „suntem alături de Ucraina și o vom ajuta să învingă”.

Președintele SUA a lăudat apoi curajul și patriotismul omologului său ucrainean, spunând că acesta „e dispus să moară pentru țara lui”. Pe de altă parte, Vladimir Putin nu va reuși niciodată să ocupe Ucraina și nu va fi niciodată acceptat de ucraineni.
Volodimir Zelenski
La rândul său, Zelenski a spus că nu vrea să-i transmită niciun mesaj lui Putin pentru că acesta „ne-a distrus viețile”: „E ceva macabru în modul în care duce el războiul”.

Întrebat ce ar însemna o pace justă, Zelenski a susținut că Ucraina nu trebuie să facă niciun compromis, ci să-și păstreze integritatea teritorială. De asemenea, Rusia trebuie să plătească despăgubiri de război.

Biden i-a dat dreptate lui Zelenski: „Independența și integritatea Ucrainei trebuie să primeze”.

De asemenea, președintele SUA a precizat că discuții cu rușii vor exista doar când Zelenski va considera că e momentul potrivit.

Tot în cadrul conferinței, Zelenski a mulțumit din nou Administrației Biden, Congresului și poporului american pentru ajutorul militar și umanitar și a precizat că sistemul Patriot pe care îl vor primi îi va ajuta să se apere mai bine de „atacurile teroriste ale Rusie”. Totodată, a ținut să puncteze că orice investiție în apărarea Ucrainei e o investiție în securitatea lumii.
4
Președintele Ucrainei, primit la Casa Albă

Volodimir Zelenski a fost primit la Casa Albă de președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden.

Cei doi șefi de stat au discuții consistente privind evoluția războiului și ajutorul pe viitor pentru Ucraina.

Zelenski și Biden vor susține o conferință de presă comună și apoi președintele Ucrainei se va adresa unei ședințe comune a Congresului.

Joe Biden: Pacea trebuie să fie JUSTĂ. Vom continua să ajutăm Ucraina
„Dle președinte, mă bucur că v-ați întors”, i-a spus Biden lui Zelenski, condamnând apoi, din nou „atacul brutal” al lui Putin împotriva națiunii ucrainene.

Președintele SUA a mai susținut că liderul de la Kremlin a atacat însuși dreptul ucrainenilor de a exista ca națiune, iar acum încearcă să folosească iarna ca pe o armă, dar americanii, europenii și japonezii sunt în continuare alături de Ucraina și o vor susține cât va fi nevoie.
5
Totodată, Joe Biden a făcut referire la o pace nu oarecare, ci una „justă”.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență suplimentară de aproape două miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv primul transfer de sisteme de apărare antirachetă Patriot, amintește CNN.

„Vă mulțumim pentru ajutorul dvs și pentru lidershipul dvs. Războiul nu s-a terminat. Mulțumesc sprijinului bipartizan, mulțumesc Congresului și mulțumiri și din partea oamenilor noștri obișnuiți oamenilor dvs obișnuiți, americanii. Apreciem mult! E o mare onoare să fiu aici”, a declarat și Zelenski, precizând că vizita sa are loc „într-un moment în care controlăm situația”.
7
Cadoul pe care l-a primit Biden de la un luptător ucrainean

De asemenea, Zelenski i-a oferit lui Biden o cruce militară din partea unui luptător ucrainean din Bahmut, care luptă pe sistemul american HIMARS: „A spus că mulți dintre frații lui au fost salvați de ajutorul dvs.”
8
„Nemeritat, dar foarte apreciat. Mulțumesc! Noi avem o tradiție aici. Fiul meu, care a luptat în Irak, a avut ce ei numesc o monedă de comandă. Ați văzut acele monede pe care le primim pe câmpul de luptă? Mă voi asigura că el (luptătorul ucrainean) va primi una”, a răspuns Biden.

blank