Ministrul german
International

Vizită fulger în Ucraina. De ce s-a dus ministrul german al Apărării la Odesa

Germania a luat o decizie neașteptată. Ministrul german al Apărării s-a dus în Ucraina, unde a vizitat orașul Odesa. Este prima deplasare de acest gen a oficialului german, de la începutul războiului din Ucraina.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat, sâmbătă, o vizită surpriză în Ucraina. Deplasarea este prima efectuată de ministrul german de la începutul invaziei ruse. Mai mult chiar, Lambrecht s-a dus în Ucraina într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să livreze armament.

Christine Lambrecht a vizitat orașul Odesa din sudul Ucrainei, a precizat într-un comunicat Ministerul German al Apărării. Instituția nu a oferit detalii despre durata vizitei. Christine Lambrecht s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov.

Vizita Christinei Lambrecht vine a doua zi după proclamarea, vineri, de către președintele rus Vladimir Putin, a anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Aceste anexări au fost unanim condamnate de aliații Ucrainei.

Reacție fulger la vestea că Ucraina ar putea adera la NATO

În context, trebuie subliniat că Germania a reacționat în urmă cu o zi la vestea că Ucraina ar putea să adere la NATO. Ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock, a susținut că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea să se implice direct în războiul cu Rusia. Mai exact, Guvernul Germaniei consideră că nu există șanse ca Ucraina să adere la NATO în procedură rapidă. Acest anunț a fost făcut de ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock.

Annalena Baerbock a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, că înţelege dorinţa Administraţiei de la Kiev de integrare a Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, ea a subliniat că nu există şanse ca acest lucru să se întâmple în curând.

„Ucraina a fost susţinută de la început pentru a-şi asigura autoapărarea, dar noi am transmis clar din prima zi a războiului că avem responsabilitatea ca războiul să nu se extindă în alte ţări şi ca NATO să nu devină parte în conflict”, a argumentat ministrul de Externe al Germaniei, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Germania condamnă vehement decizia Rusiei de anexare a regiunilor ucrainene

Pe de altă parte, Annalena Baerbock a condamnat vehement decizia Rusiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

„Teatrul cu farsele de referendumuri constituie o tentativă de a ascunde ceea ce am observat în ultimele şase luni, ocuparea unor teritorii cu o violenţă greu de imaginat. Aceste lucruri nu pot fi acceptate de nicio ţară din lume. Vladimir Putin vrea să ocupe întreaga Ucraină şi a semnalat clar că nu va ezita să atace şi alte ţări”, a afirmat oficialul german Baerbock.

Amintim că preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.