Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Vişinescu, în faţa instanţei

Astăzi începe judecata unuia dintre cei mai mari torţionari pe care i-a avut România.  La 88 de ani, Alexandru Vişinescu este acuzat că ar fi instituit un regim de teroare căruia i-au căzut victime mai mulţi deţinuţi politic.

ziua-judecatii-a-venit-pentru-unul-din-cei-mai-mari-tortionari-ai-romaniei-visinescu-in-fata-276669

Judecata vine la peste 50 de ani de la comiterea faptelor, dar pentru cei care au suferit atunci sau pentru familiile lor, încă nu e prea târziu.

A trecut mai bine de jumătate de veac de când torţionarul, pe atunci comandant de penitenciar, decidea destinele deţinuţilor.

Unii au scăpat de moartea din mâinile comandantului şi-acum vorbesc liber despre judecata târzie a bătrânului torţionar.

Alexandru Vişinescu a fost comandat al penitenciarului din Râmnicu Sărat timp de 7 ani. Din 1956 până în 1963. 12 detinuţi politic au murit în timpul în care el a condus închisoarea.

În urmă cu un an dosarul lui Vişinescu a fost redeschis. Şi cei de-atunci… şi cei de-acum au căutat o explicaţie pentru genocidul din secolul trecut.

Într-un final, torţionarul a simţit nevoia să dea explicaţii. Într-un interviu exclusiv acordat Antena 3, a susţinut că nu a atins niciodată pe nimeni.

Dar cei care au fost acolo îşi amintesc altceva…

Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată în urmă cu câteva luni. Astăzi, magistraţii Curţii de Apel judecă primul termen.