Showbiz, Stiri

Violonista Andreea Runceanu, nepoata regretatei Mihaela Runceanu, a fost încurajată de mătuşă!

Andreea: «Mi-a spus să nu renunț la vioară»

article_237078_1

Chiar dacă era doar un copil pe vremea când mătuşa sa reprezenta una dintre cele mai bune voci, Andreea Runceanu (33 de ani), componentă a trupei Amadeus, păstrează şi acum vie amintirea celebrei artiste, ucisă cu bestialitate într-o noapte de noiembrie, în urmă cu 24 de ani. Nici şi după atâta amar de vreme, tânăra nu poate uita cum Mihaela Runceanu a încurajat-o să devină artistă. Andreea ne-a povestit, în exclusivitate, despre acest episod, dar şi despre altele, unele de-a dreptul şocante.

04-05-andreea-runceanu-01_51340b891e

Andreea Runceanu avea doar 9 anişori când un anunţ-şoc zguduia practic întreaga Românie. Mihaela Runceanu, mătuşa sa, era ucisă cu bestialitate într-o noapte de noiembrie, în anul 1989. Ucigaşul ei, Daniel Cosmin Ştefănescu, a strâns-o de gât cu un cablu electric şi, pentru că femeia mai respira, acesta s-a speriat şi, după ce a stropit-o cu benzină, a incendiat casa. Prevestindu-şi parcă sfârşitul, cu doar câteva zile înainte de nenorocire, Mihaela îşi strânsese cu drag nepoata în braţe. “La ultimul ei concert, de la Sala Palatului, m-a luat în braţe şi mi-a zis să nu o uit niciodată şi să nu renunţ la vioară. I-am promis şi că voi fi artistă, aşa cum dorea ea”, a mărturisit Andreea. Şi s-a ţinut de cuvânt. La 24 de ani de la dispariţia mătuşii sale, Andreea e violonistă şi se bucură de succes, cu trupa Amadeus, iar de curând, a lansat şi o piesă, “Mândră că sunt româncă”, pe care o cântă live.

andreea-runceanu

Atât Mihaela, cât şi Andreea au fost crescute de aceiaşi bunici, ce-i drept, în perioade diferite. Iar de la ei au învăţat amândouă să cânte: “În copilărie ne-au crescut aceiaşi bunici, într-un sat de pe valea Buzăului, Runcu. De acolo se trage, de fapt, familia noastră. De la ei am învăţat să cântăm de mici. Pentru mine, Mihaela a fost un model, un idol, am iubit-o şi am admirat-o enorm şi am suferit foarte mult când a plecat dintre noi”, ni s-a destăinuit Andreea. Andreea a locuit mai bine de patru ani împreună cu fratele său, Xenti, şi cu mama sa, în garsoniera în care a fost ucisă Mihaela Runceanu.

“Părinţii Mihaelei, pe care Xenti şi cu mine îi iubim ca şi pe părinţii noştri, ne-au ajutat enorm atunci când am avut nevoie de un loc unde să stăm ca să ne putem continua studiile muzicale la cel mai bun liceu din România şi să ne putem împlini visul de a deveni artişti. În 1990 nu aveam resurse materiale ca să ne permitem o chirie în Bucureşti, aşa că ei ne-au propus să locuim în garsoniera Mihaelei. În casa ei s-a cântat în continuare, am simţit că am fost mai aproape de ea şi ne-am promis să-i ducem numele mai departe. Xenti a compus la pianul ei din garsonieră primele lui piese, iar «Atât de frumoasă», cântată de trupa No Comment, este melodia pe care el i-a dedicat-o. Eu sper că Mihaela ne priveşte de undeva, de acolo, de sus şi e mândră de noi. Sunt sigură că Mihaela are grijă de noi din ceruri”, a adăugat Andreea Runceanu.

Mama Andreei Runceanu, Georgeta (în prezent profesoară de vioară), a fost una dintre cele mai bune prietene de-ale Mihaelei Runceanu. De altfel, în casa artistei, ea l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ, pe nimeni altul decât unchiul celebrei cântăreţe, Mihai Runceanu, tatăl Andreei. “Tata era unchiul Mihaelei, el şi tatăl ei fiind fraţi. Mama l-a cunoscut pe tata în casa Mihaelei, pentru că ele erau colege de şcoală şi prietene foarte bune”, a adăugat aceasta. Andreea Runceanu este căsătorită şi are doi băieţi, de 5 ani şi jumătate, respectiv, 2 ani şi jumătate.

În 2006, după 17 ani de pedeapsă, din cei 25 la care fusese condamnat, Daniel Cosmin Ştefănescu (foto), ucigaşul Mihaelei Runceanu, a fost eliberat pentru bună purtare. Deşi în raportul întocmit la acea vreme a reieşit clar că el era autorul crimei, bărbatul a negat tot timpul că ar fi vinovat de moartea artistei, cu care, o vreme, a fost bun amic.

 

blank