Social

Violeta Alexandru vine în sprijinul pensionarilor care au lucrat la CAP

Violeta Alexandru vine în sprijinul pensionarilor care au lucrat la CAP şi care astăzi nu au niciun venit. Fostul ministru al Muncii a explicat că a identificat o soluţie pentru românii care se află în asemenea situaţie.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat la CAP. Violeta Alexandru vine cu veşti bune pentru pensionarii care au lucrat la CAP şi care acum nu mai au niciun venit.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat la CAP

„O posibilă variantă pentru a găsi o rezolvare și la problema câtorva mii de persoane în vârstă și foarte în vârstă care au lucrat la CAP dar care nu au niciun venit. Aceștia nu aveau contracte de muncă așa cum aveau, de exemplu, cei din IASuri. Evidența muncii lor se ținea și în ore (nu întodeauna în cel mai fidel mod pentru că se puteau transfera normele de la o persoană la alta) și erau remunerați cu bani și cu produse. Așa funcționau lucrurile, nimeni nu știa ce vremuri vin. Așa cum erau evidențele, mai grav mi se pare că nu s-au păstrat cu grijă documentele la momentul desființării CAPurilor.

Deși nu este mult text scris în această propunere, proiectul are în spate o perioadă de documentare, inclusiv pe teren și o dorință de a veni cu o soluție pentru acești bătrâni. Nu o fi perfectă, posibil – găsim împreună cea mai bună soluție. Nu pot să ignor mesajele oamenilor. Unele au o rezolvare ușoară, pentru altele nu este, poate, posibil sau se conturează mai greu. Dacă aș putea da timpul înapoi și să am și posibilitatea de a mă ocupa de preluarea documentelor de muncă ale oamenilor, m-aș implica mai mult”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Muncii spune că, în prezent, în satele româneşti există oameni care se descurcă cum pot, fără nicun venit.

„Până la forma finală a acestui proiect, am consultări și cu asociațiile de profil ale primarilor pentru care văd un rol activ în această chestiune. M-am gândit ca acolo unde există minime informații privind munca unei persoane în CAP, primarul să aibă posibilitatea să certifice acea perioadă de muncă, pe propria răspundere. Iar casele de pensii să accepte aceste declarații pentru stabilirea stagiului de cotizare fără solicitarea altor documente suplimentare (state de plata, registre, etc). Nu este vina acestor oameni că documentele lor s-au pierdut, s-au deteriorat pentru că nu au fost păstrate corespunzător de când au fost predate primăriilor (în anii ‘90).

Sunt, astăzi, o mână de oameni din satele românești care se descurcă cum pot, fără niciun venit și despre care, din când în când, vorbește presa după câte o documentare în plan local. Au lucrat la CAP și nu li se mai găsește niciun document. Acolo unde au existat documente, s-au putut recupera anii (parțial sau integral) și s-a stabilit, de bine de rău, o pensie. Pentru cei cărora nu li s-au găsit documentele, nu s-a venit, de ani de zile, cu nicio soluție. De câte ori mi se scrie cu câte o problemă încerc să caut o soluție. Cât de mică, dar care să ajute oamenii. Mulțumesc pentru feedback! Îl aștept cu interes”, a mai spus fostul ministru.

  • proiect-pensii: Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat la CAP. Violeta Alexandru vine cu veşti bune pentru pensionarii care au lucrat la CAP