Violeta Alexandru
Politic

Violeta Alexandru, despre creșterea pensiilor: „Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea inflaţiei”

Fostul ministru al Muncii şi actualul vicepreşedinte al partidului Forţa Dreptei Violeta Alexandru a propus calcularea punctului de pensie prin raportare la media ratei inflaţiei cu o lună înainte de pregătirea bugetului de stat, și nu un an, așa cum prevăd normele actuale.

Astfel, Violeta Alexandru a transmis că va depune un proiect de modificare a legii pensiilor. De altfel, Violeta Alexandru a declarat că discuțiile despre majorarea pensiilor nu ar trebui să ignore chestiunile ce privesc rata inflației.

Violeta Alexandru propune un proiect de modificare a legii pensiilor, în acord cu inflația

„În cadrul Biroului Politic Naţional al Forţa Dreptei am decis să iniţiem un proiect de modificare a legii pensiilor. Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei şi să nu indexeze cu exact cât este inflaţia pe anul în care discutăm.

Propunerea noastră legislativă este ca în calculul punctului de pensie, începând cu anul viitor, să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului şi nu cea de cu un an în urmă, respectiv 50% din rata de creştere a câştigului salarial mediu brut la nivelul anului 2022”, a declarat Violeta Alexandru.

Pensiile nu reflectă nivelul creşterii inflaţiei, remarcă Partidul Forţa Dreptei

Conform fostului ministru al Muncii, propunerea partidului Forţa Dreptei ar putea diminua impactul inflaţiei şi creşterilor de preţ asupra pensiilor şi veniturilor românilor.

„Din punctul nostru de vedere, pe un calcul făcut la nivelul a 12 luni, începând cu luna noiembrie, presupunând că bugetul va fi adoptat în decembrie, asta înseamnă pentru români un punct al pensiei de 1.871, ceea ce înseamnă aproximativ 285 de lei pentru fiecare pensie pe care o vedem crescută cu rata inflaţiei din acest an, o rată fără precedent şi care a avut un impact dezastruos asupra câştigurilor pensionarilor.

Ei nu cerşesc, ei au în acest moment o pensie care nu reflectă cu nimic nivelul creşterii inflaţiei şi, ca atare, începând cu anul 2023 calculele trebuie făcute cât mai aproape de luna în care se pregăteşte, nu cu un an în urmă”, a conchis deputatul Violeta Alexandru.