International, Stiri

Violenţe la Istanbul! Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

Premierul turc: Cei care vor să manifesteze în piaţa Taksim vor fi arestaţi

 erdogan

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că manifestanţii care vor să marcheze, sâmbătă, în emblematica piaţă Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentală care a cuprins Turcia în 2013, vor fi arestaţi.

Dar manifestanţiii au venit în piaţă cu sutele şi poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, împotriva manifestanţilor reuniţi la Istanbul şi Ankara pentru a marca un an de la revoltele antiguvernamentale din iunie 2013, relatează AFP.

Ciocniri au izbucnit la Istanbul unde sute de manifestanţi au fost asediaţi de forţele de poliţie pe strada Istiklal, în apropiere de piaţa Taksim, a anunţat un jurnalist al AFP aflat la faţa locului. La Ankara, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a pus în funcţiune un tun cu apă împotriva a circa 1.000 de manifestanţi din piaţa Kizilay, în centrul capitalei turce.

“Nu veţi putea ocupa Taksim aşa cum aţi făcut anul trecut pentru că trebuie să respectaţi legea”, a declarat Erdogan în cadrul unui discurs rostit la Istanbul în faţa a mii de susţinători. “Dacă veţi merge acolo, forţele noastre de securitate au primit instrucţiuni clare şi vor face tot ce este necesar, de la A la Z”, a adăugat el.

Şeful Guvernului turc i-a criticat încă o dată pe cei care l-au sfidat timp de trei săptămâni, anul trecut, în stradă. “Fac apel la poporul meu. Nu vă lăsaţi înşelaţi. Aceasta nu este o campanie ecologistă, nu este niciun fel de sinceritate aici”, a insistat Erdogan.

Guvernul turc a interzis accesul în piaţa Taksim al manifestanţilor din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, al sindicatelor şi membrilor societăţii civile care vor să comemoreze, sâmbătă seara, valul de contestare fără precedent care a agitat Turcia în iunie 2013.

Peste 25.000 de persoane şi aproximativ 50 de tunuri cu apă au fost mobilizate pentru a face faţă manifestanţilor, sugerând posibilitatea unor noi confruntări.

Plecată la 31 mai de la o mână de ecologişti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domină emblematica piaţă Taksim din Istanbul, mişcarea s-a transformat într-o frondă împotriva derivei autoritare şi islamiste a lui Erdogan, reunind în trei săptămâni 3,5 milioane de persoane în toată Turcia.