Francezii ies în stradă din nou. De data aceasta, protestează împotriva unui proiect de lege privind „securitatea globală” inițiat de autorități. În unele orașe, în fruntea manifestanților sunt chiar primarii de municipii! Violențe în Franța la Paris și Lille.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timpul marşului de protest organizat sâmbătă în capitala Franței. La rândul lor, manifestanții au lansat artificii asupra forțelor de ordine, au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre.

Violențe în Franța! Sute de mii de oameni protestează
Sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă în mai multe oraşe ale Franţei pentru a denunţa un proiect de lege denunţat ca aducând atingere libertăţii de expresie şi statului de drept. Hexagonul este zguduit de joi de un nou caz de violenţă poliţistă, care pune guvernul francez sub presiune.

Proiectul de lege „Securitatea globală”, aflat în discuţie în Parlament, şi în special articolul 24, care ar urma să penalizeze distribuirea „rău intenţionată” a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea militanţilor pentru libertăţile civile şi a organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor.

În oraşul Lille, aproape 5000 de oameni, în frunte cu primarul Martine Aubry, s-au reunit sub sloganul „Libertate, egalitate, filmaţi”. La Montpellier, circa 10.000 de manifestanţi scandau lozinci împotriva violenţelor poliţiei şi a „derivei autoritare” a statului.

Violențe în Franța! De la ce au pornit protestele
Două cazuri de violenţe poliţiste care au avut loc săptămâna aceasta în Franţa şi au fost dezvăluite prin înregistrări video fac ca proiectul de lege să fie dificil de trecut prin parlament.

Luni, în timpul unei operaţiuni a organizaţiilor pro-migranţi, poliţia i-a evacuat brutal pe cei instalaţi într-o piaţă din centrul Parisului, printre care erau jurnalişti şi reprezentanţi ai municipalităţii. Însă punctul culminant a fost înregistrat joi, după publicarea de imagini de pe camere de supraveghere în care se putea vedea cum trei poliţişti băteau o persoană de culoare, producător muzical. Presa, reţelele sociale şi mai multe vedete din lumea sportului au denunţat violenţele poliţiei.