International, Stiri, Ultima Ora

Violenţe cutremurătoare la Kiev!

Un poliţist a fost împuşcat în cap, iar alţi doi sunt de negăsit

Kiev1

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un poliţist a fost împuşcat mortal în cap, martorii auzind focurile de armă şi văzând doi bărbaţi fugind de la locul faptei, potrivit Russia Today. Martori spun că au auzit focurile de armă şi au văzut doi bărbaţi fugind de la locul faptei.

Kiev2Acestui incident i se adaugă luarea a trei poliţişti ostatici de către protestatari. Manifestanţii au atacat şi au sechestrat trei ofiţeri în interiorul unei clădiri ocupate de manifestanţii anti-putere din Kiev.

Kiev3Unul dintre poliţişti a fost înjunghiat şi lăsat să plece, a informat Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina. Starea celorlalţi doi poliţişti nu a fost comunicată.

Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei locale 10.00 (aceeaşi oră şi în România), ministerul de Interne de la Kiev a publicat o solicitare adresată protestatarilor din Piaţa Independenţei, supranumită şi EuroMaidan, prin care le cerea eliberarea celorlalţi doi poliţişti.

Tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt vane, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Vitali Zaharcenko, acuzând manifestanţii că depozitează arme.

“Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în capitala ucraineană au arătat că tentativele noastre de soluţionare în mod paşnic, fără recurgere (…) la forţă, sunt vane”, afirmă ministrul, citat într-un comunicat.

“Îndemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistiţiul este încălcat”, a adăugat el, acuzând manifestanţi că “depozitează arme” în centrul Kievului.

Ministrul de Interne, a cărui plecare este una dintre principalele revendicări ale opoziţiei, a afirmat că reprezentanţi ai forţelor de ordine au organizat negocieri cu membri ai opoziţiei, fără rezultat.

“Nu au nicio influenţă asupra grupărilor care controlează clădirile ocupate (în special Primăria Kievului şi Ministerul Agriculturii) şi recurg la forţă”, a spus el.

După două zile paşnice, tensiunea a crescut din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă pe strada Gruşevski, la Kiev, unde confruntări violente, care au avut loc în cursul săptămânii, s-au soldat cu cel puţin doi morţi.

Manifestanţii au incendiat pneuri, pe baricada care îi desparte de forţele de ordine, provocând sâmbătă o coloană înaltă un fum gros deasupra capitalei ucrainene.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov şi pavele către polişişti şi forţele antirevoltă, care au răspuns cu grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc.

Ministerul de Interne i-a acuzat pe contestatari, sâmbătă, că ţin captivi trei poliţişti în Primăria Kiev, de mai multe săptămâni. Opoziţia a dezminţit această acuzaţie.