Actualitate, Stiri

Vila Doctor Patzelt, demolată cu excavatorul, în Bucureşti

Monumentul arhitectonic avea peste 100 de ani

monument_daramat_15739600

 Capitala mai pierde o clădire istorică. Azi a fost pus la pământ cu excavatorul un imobil vechi de peste un secol. Aşa-numita vilă Doctor Patzelt, considerată de mulţi specialişti drept un monument arhitectonic unic, a fost demolată parţial în baza unei hotărâri judecătoreşti. Operaţiunea a fost oprită temporar în urma unui scandal.

Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Romane: “Se savarseste aici o barbarie pe care am incercat sa o impiedic timp de 4, 5 ani, de cand exista aceasta amenintare asupra coltului de strada pe care o vedeti”.

Istoricul Andrei Pipiddi spune că în vila pusă la pământ ar fi locuit o perioadă Dimitrie Ghika, un personaj de prim rang în diplomaţia romanească, împreună cu fraţii săi, Vladimir, monseniorul şi Alexandru, pictorul.

“Regulamentul de urbanism, aprobat de Consiliul General al Primăriei Bucureşti spune că această zonă a Bucureştiului este un ţesut urban tradiţional cu caracteristici unice la nivel mondial. Era o oportunitate pe care Bucureşiul o avea să fie zonă cu mare potenţial turistic”, spune Nicuşor Dan.

Firma de demolări spune că are toate aprobările necesare pentru desfiinţarea parţială a corpului principal de clădire şi definitivă pentru anexe.

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei: “Exista o autorizatie, exista o hotarare judecatoreasca prin care “Salvati Bucurestiul” a pierdut in fata Ministerului Culturii si a beneficiarului, a proprietarului”.

În urma demolării s-a iscat şi un scandal. O vecină s-a trezit în curte cu bucăţi din clădirea dărâmată. Femeia a reclamat incidentul poliţiştilor de la Secţia 1 care au deschis o anchetă.

Casa de pe strada Cristian Tell numărul 16 A, denumita şi vila Doctor Patzelt, a fost ridicată în 1890 şi era reprezentativă pentru stilul arhitectural neoclasic.