Politic, Stiri

VILĂ DE PROTOCOL pentru Traian Băsescu. Unde va sta preşedintele după încheierea mandatului.

Preşedintele Traian Băsescu are dreptul, după încheierea madatului, la o vilă de protocol, conform legii. Într-un răspuns la o solicitare România TV, Administraţia Prezidenţială precizează că Traian Băsescu nu s-a hotărât dacă va cere o locuinţă de la stat după ce nu va mai fi preşedinte.

basescu_sediu_php_31575600

„Până în prezent, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a înaintat nicio cerere şi nici nu s-a decis, în vederea atribuirii unei locuinţe de protocol, cu destinaţie de reşedinţă (…) Atribuirea unei locuinţe anume se face de către Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi cu avizul Secretariatului General al Guvernului (…) Astfel, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a luat şi nici nu poate lua în considerare atribuirea unei locuinţe anume”, se arată în adresa Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta afirmă că preşedintele Traian Băsescu va trebui să înainteze o cerere „transparentă” Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) în numele său sau cu „ce alte nume mai are” dacă va dori să se retragă, la finalul mandatului, la vila de la Snagov.

„Din câte ştiu nu există o cerere în acest sens. Dacă va exista, ştiţi că aceasta va trebui să fie transparentă. Poate s-a întâmplat ceva în ultimele zile cât am fost eu în America, dar nu ştiu să existe nicio cerere. Domnul preşedinte Băsescu trebuie să facă o cerere, cu numele: Băsescu Traian sau ce alte nume mai are. O fi şi el sub acoperire, că ştiu că îi plac jocurile astea absolut neserioase când eşti preşedinte. Ideea este că, atunci când se va face o cerere, RAAPPS cu siguranţă va da publicităţii, că nu sunt lucruri secrete”, a spus premierul, chestionat fiind cu privire la lucrările de renovare a vilei de la Snagov, transmite Agerpres.

Potrivit România TV, Traian Băsescu ar putea primi de la RA-APPS, în cazul în care se va hotărî să nu se mute înapoi în casa din strada Mihăileanu, una dintre vilele Regiei de lângă lacul Snagov. Cele două vile au ieşire la lac şi o pădure cu o suprafaţă de 35.000 m².

Legea 406/2001 le acordă foştilor şefi ai statului român, fie că au fost preşedinţi sau monarhi, o serie de drepturi menite să le asigure o bătrâneţe liniştită şi prosperă. Numai că aceste drepturi nu se mai acordă în cazul în care preşedintele este demis prin referendum sau primeşte o condamnare penală definitivă.

Articolul 2 al Legii 406/2001 prevede care sunt aceste privilegii pe care un fost preşedinte le primeşte: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Indemnizaţia de fost preşedinte se acordă, indiferent dacă beneficiarul obţine venituri din salariu sau pensie. Aceste drepturi nu se transmit succesorilor în caz de deces, urmaşii fiind obligaţi să părăsească locuinţa primită de la stat în termen de 60 de zile de la moartea fostului preşedinte.

În cazul în care este demis prin referendum, preşedintele nu mai beneficiază de aceste drepturi. Articolul 1, alineatul 3 al legii, stabileşte: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.”

blank