Featured, International

Viktor Orban a dat legi de dictator în lupta anti coronavirus

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul Ungariei, a adoptat luni o lege care acordă premierului din țara vecină o putere enormă, fără a fi atașat un termen limitat.

Deși este un context special, cel al pandemiei, premierul Ungariei a depășit cu mult măsurile de urgență puse în aplicare în orice altă democrație, adoptând o nouă „lege de apărare anti-coronavirus”.

În timpul stării de urgență pe Coronavirus, Orban va putea să se pronunțe prin decret, fără a fi nevoie de aprobarea Parlamentului pentru noile sale legi. De asemenea, legislația îi permite guvernului să condamne la cinci ani de închisoare pe oricine răspândește „fake news” despre virus sau despre măsurile luate de stat împotriva acestuia.
Parlamentul Ungariei a acordat, luni, Guvernului Viktor Orban puteri depline pe durata eforturilor de gestionare a epidemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană a avertizat că va urmări situaţiile din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Preşedintele Janos Ader, un aliat al premierului Viktor Orban, a promulgat imediat, luni, legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta prin care a fost prelungită starea de urgenţă şi prin care Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă, informează agenţia Reuters.

Legea a fost criticată de opoziţie, de organizaţii pentru drepturile omului şi de Consiliul Europei deoarece nu stabileşte un termen-limită până la care vor fi în vigoare prerogativele speciale.

Potrivit noii legislaţii, încălcarea resricţiilor antiepidemice sau difuzarea de informaţii false ar putea atrage pedepse cu închisoarea. Grupurile civice susţin că Guvernul Viktor Orban ar putea profita de aceste prerogative pentru intensificarea controlului asupra presei.

În acest conext, Comisia Europeană a anunţat că va examina toate măsurile adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pe durata impunerii stărilor de urgenţă.

„Comisia Europeană evaluează măsurile de urgenţă adoptate de statele membre în raport cu drepturile fundamentale. În special, în cazul legii adoptate luni de Ungaria privind starea de urgenţă şi noile sancţiuni privind difuzarea de informaţii false”, a reacţionat Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiţie şi Stat de Drept.

 

blank