Actualitate, Stiri

Viitorul PREŞEDINTE al ROMÂNIEI trebuie să răspundă la o întrebare DE FOC.

În aceste zile se dezbate un proiect de lege care încearcă să promoveze cîteva facilităţi pentru românii împrumutaţi de la bănci. BNR şi asociaţiile bancherilor au sărit deja la atac. Prezidenţiabilii tac. Aşadar, cu cine ţineţi de data asta, dragi politicieni: cu băncile sau cu împrumutaţii?

iohannis_pont_60979900

Pînă acum, politicienii României, parlamentari sau lideri de partid, au jucat pe o singură carte, cartea băncilor, scrie Costi Rogozanu pe Voxpublica.ro. De cîteva zile se discută un proiect de lege care ar putea să readucă în dezbatere relaţia bănci-clienţi din România, o relaţie plină de scandaluri şi controverse pe marginea comisioanelor abuzive.

Prevederea care intrigă acum este posibilitatea de convertire a creditului din valută în lei, dar la cursul din momentul semnării contractului. Măsura ar uşura enorm povara creditelor, dar ar provoca pierderi mari pentru bănci, spune BNR.

Autorul articolului propune o întrebare pentru toţi candidaţii la preşedinţie, o întrebare serioasă printre prea multe “fumigene”:

    “Aţi promulga o lege care să restabilească echilibrul în plata facturii de după criza financiară? Băncile au riscat, creditaţii le-au plătit riscul cu megacomisioane, înghiţind contracte abuzive standardizate – poezia cu “ai semnat contractul, eşti sclavul meu!” e o glumă proastă.

    Aţi promulga aşadar legi precum proiectul discutat zilele astea în parlament care să regleze abuzurile pentru toţi creditaţii (şi nu doar pentru aceia care ajung în tribunal) şi care să fie în dezacord cu recomandările cunoscute deja făcute de FMI-BNR? Dacă nu, cum vedeţi relaţia creditori-creditaţi în perioada 2004-2014 şi dacă trebuie intervenit politc cumva în această relaţie?
    Da, populist vorbind, întrebarea ar suna cam aşa: după ce un deceniu aţi ţinut cu băncile, vă veţi schimba politica şi veţi reduce povara creditelor pentru toţi clienţii?

    Ponta, Iohannis şi restul, aveţi cuvîntul!”