Videoconferinţa „RoInvest” Ludovic Orban
Economic, Featured

Videoconferinţa „RoInvest” Ludovic Orban: România, singura ţară din UE care în primul semestru din 2020 a crescut investiţiile raportat la 2019 / Vom aloca sume de peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul sănătăţii

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la Videoconferinţa „RoInvest”, că România este singura ţară din UE care în primul semestru din 2020 a crescut investiţiile raportat la perioada echivalentă a lui 2019. Premierul a anunţat că Guvernul va aloca sume de peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul sănătăţii.

Videoconferinţa „RoInvest” Ludovic Orban aşi accentua informaţia că România este singura ţară din Uniunea Europeană care în primul semestru al anului 2020 a crescut investiţiile raportat la perioadă echivalentă a anului 2019. De asemenea, informaţia că nivelul investiţiilor publice, deşi suntem în criză economică generată de criza sanitară, este cel mai mare din ultimii zece ani”, a declarat premierul.

Videoconferinţa „RoInvest” Ludovic Orban a explicat că unele dintre măsurile prezentate în Planul Naţional de Investiţii sunt deja operaţionale.

“Am lansat la 1 iulie Planul Naţional de Investiţii. Dintre măsurile incluse în planul Naţional de Investiţii cea mai mare parte au fost transpuse în reglementări şi multe dintre ele sunt operaţionale, de la IMM Invest până la schema de ajutor de stat pentru marile companii, pentru garantarea creditelor pentru investiţii sau pentru capital de lucru.

De asemenea, în ceea ce priveşte fondurile europene, am folosit pârghiile de la realocări de fonduri ca urmare a creşterii flexibilităţii care a fost stabilită de Comisia Europeană intre fonduri, am relocate fonduri importante pentru a sprijini diferite programe de granturi, de asemenea, am folosit pârghia supracontractării pentru a creştere sumele alocate granturilor pentru investiţii”, a mai afirmat Ludovic Orban.

El a menţionat că Guvernul este preocupat de utilizarea foarte bună a fondurilor europene.
“Suntem preocupaţi de pregătirea foarte bună a utilizării fondurilor europene de care va beneficia România, indiferent că e vorba de banii din bugetul Uniunii sau de banii din facilitatea de rezilienţă şi de recuparessau de banii din programul Sure. Încercăm să pregătim foarte bine terenul pentru prima oară am alocat bani din POIM şi din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică pentru a susţine beneficiari indiferent că sunt ministere, autorităţi locale, companii, care implementează proiecte, pentru a pregăti aceste proiecte în vederea unei absorţii mai bune a fondurilor europenene”, a afirmat primul ministru.
Orban a declarat că fiecare investitor serios are un partener în Guvernul României.

“Pe următorii patru ani va trebui să ne concentrăm pe utilizarea tuturor resurselor pe de o parte, pe de altă parte pentru fructificarea tuturor oportunităţilor pe care le avea şi aici Guvernul pe care îl conduc a deschis uşa larg oricărui investitor serios în România, oricine vrea să investească în România este bine primit, are un partener serios în Guvern. De asemenea, orice firmă din România care vrea să îşi dezvolte afacerile este tratată cu respect şi printr-un dialog încercăm să rezolvăm orice fel de probleme care apar”, a completat premierul.

Orban a explicat că pe lângă sumele serioase care vor fi investite în infrastructura de transport şi în cea energetică, o atenţia deosebită va fi acordată şi infrastructurii de sănătate.

“Investiţii extrem de importante în următoarea perioadă vor fi în infrastructura de sănătate. Este clar că această pandemie ne-a pus la grea încercare şi a evidenţiat nevoi mari ale sistemului de sănătate publică şi atât din exerciţiul financiar multianual, cât şi din Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă vom aloca sume extrem de importante de peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul sănătăţii, pentru a creşte calitatea serviciilor furnizate către cetăţeni din domeniul sănătăţii”, a punctat Orban.
Primul ministru a explicat că trebuie alocate resurse şi pentru combaterea secetei.

“Anul ăsta ne-am confruntat şi cu seceta. Evoluţiile climatice ne indică o perspectivă nu foarte optimistă şi din acest motiv va trebui să cerem şi să utilizăm resurse financiare importante pentru toate proiectele pe care le avem în ceea ce priveşte lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrări de irigaţii, lucrări de desecare, de drenaj, de combatere a eroziunii solului, de combatere a deşertificării”, a explicat premierul.
Un alt capitol unde vor fi alocate sume importate în următorii patru ani este cel legat de cercetare şi de inovare.

“Sume importante vor fi acordate pentru cercetate inovare, pentru soluţii inteligente atât în administraţia centrală, cât şi în administraţia locală pentru digitalizare şi pentru implementarea celor mai noi rezultate ale cercetării. Comisia Europeană în cadrul acestui mandat al Comisiei pune printre priorităţi Europa inteligentă şi alocare de resurse extrem de importante pe zona de inovare, cercetare pe care vom încerca să le utilizăm în proiecte care să permită României să fie parte la proiectele de cercetare care să genereze cu adevărat dezvoltări şi aplicări în toate domeniile de activitate”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, participă joi, la videoconferinţa “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.


blank