Politic

Victorii si conflicte – un an de la fuziunea PNL-PDL

Duminica, 26 iulie, noul PNL a implinit un an de existenta. Aceasta data marcheaza Congresul comun al celor doua partide in care au votat in unanimitate fuziunea prin contopire. Drumul comun al PNL si PDL a fost marcat de victorii, dar si de conflicte, tensiuni si infrangeri.
pdl-dispare-in-mod-oficial-de-pe-scena-politica-fuziunea-pnl-pdl-validata-de-tribunal-sub-numele-pnl-278328
 
 
Cele mai importante evenimente care au marcat fuziunea PNL-PDL:
– Dupa alegerile europarlamentare din mai 2014, presedintele PNL de atunci, Crin Antonescu si presedintele PDL Vasile Blaga anuntau dorinta celor doua partide de a fuziona. Anuntul infuria la acea vreme partenerii internationali ai PNL, ALDE, pe care ii parasea la doar cateva zile dupa ce candidasera ca reprezentanti ai acestei familii politice. Totodata o serie de membrii dar si alegatori ai PNL au dezaprobat trecerea liberalilor la PPE si fuziunea cu PDL, un adversar politic pana atunci.
– Crin Antonescu devine din ce in ce mai contestat pentru decizia luata. Mai multi membrii de partid devin sceptici in capacitatea sa de a castiga alegerile prezidentiale, iar Antonescu, pe fondul tensiuilor din partid, alege sa se retraga atat din cursa pentru prezidentiale, cat si din fruntea partidului, locul sau fiind luat de Klaus Iohannis.
 
– Pe tot parcursul verii negocierile privind fuziunea continua. Este dezbatut indelung statutul noului partid, dar mai ales numele acestuia, sigla si impartirea functiilor de conducere.
– Pe 16 iunie si pe 15 iulie PDL mai ia sub umbrela sa doua formatiuni, tot prin fuziune – IRL, respectiv FC.
– Pe 26 iulie, dupa ce fuziunea PNL-PDL a fost votata de Congresele fiecarui partid in parte, aceasta este aprobata in unanimitate intr-un Congres comun. Conducerea noului partid va fi asigurata printr-o formula de paritate bicefala, pana in 2017 cand procesul de contopire ar trebui finalizat.
„Cei care, din diferite motive, au încurajat sau încă mai încurajează formulele unei drepte divizate, fac indirect jocul PSD-ului. Pentru că nu există o fericire mai mare pentru PSD decât o dreaptă scindată şi măcinată de orgolii”, a arătat Iohannis la Congresul respectiv.
 
– Dupa studii sociologice si alte negocieri interne, conducerea PNL il desemneaza pe 11 august pe Klaus Iohannis, candidat la prezidentiale, si pe Catalin Predoiu -premierul desemnat al unui viitor Guvern PNL.
– Pe 6 octombrie Tribunalul Bucuresti admite oficial fuziunea PNL-PDL, iar cele doua partide sunt radiate.
– Lunile octombrie si noiembrie sunt marcate de o campanie electorala agresiva si negativa, castigata in final de Klaus Iohannis pe 16 noiembrie. Scepticii au sustinut ca daca noul PNL nu ar fi castigat prezidentialele, fuziunea ar fi fost sortita esecului.
– Locul lui Iohannis in fruntea vechiului PNL este luat de Alina Gorghiu, datorita sustinerii pe care i-o acorda proaspatul ales presedinte al Romaniei.
 
– In urmatoarele luni procesul de fuziune al noului PNL continua. Principalul obiectiv al liderilor sai este sa ajunga cat mai repede la guvernare, cel putin la nivel declarativ. Motiunea de cenzura se lasa insa asteptata pana in iunie 2015, cand inregistreaza un esec in Parlament, iar o noua majoritate intarzie inca sa apara.
– Un moment dificil pentru noul PNL a fost marcat in luna mai de aparitia in presa a unor stenograme in care lideri ai vechiului PNL, in frunte cu Teodor Atanasiu vorbeau despre dorinta de a-i marginaliza pe cei din PDL, si de a scapa de pata pe care ei o aduc imaginii partidului.
– Razbunarea vechilor democrat liberali a venit cateva saptamani mai tarziu in cadrul unei reuniuni a partidului – Consiliul National – cand Atanasiu a fost huiduit la scena deschisa pentru declaratiile sale.
– Noul PNL a trecut insa cu bine peste acest episod, iar procesul de fuziune continua in teritoriu, incurajat de vizitele celor doi co-presedinti in filiale.
blank