Politic, Stiri

Victor Ponta: Uşor-uşor, justiţia rămâne singura putere din România, celelalte se subordonează

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că, ‘uşor-uşor’, justiţia rămâne singura putere din România, subliniind că îşi doreşte ca cetăţean ca acest domeniu să fie mai eficient şi responsabil atunci când greşeşte.

ponta_pes_php_85601100

‘Cred că uşor-uşor – şi cred că este singurul lucru pe care îl spun – justiţia rămâne singura putere din România, celelalte se subordonează. Orice decizie a Parlamentului şi a Guvernului este imediat cenzurabilă de către justiţie, poate că este o evoluţie bună’, a declarat premierul la lansarea cărţii ‘Statul sunt EU! Un raport asupra politizării justiţiei româneşti’, semnată de prof. univ. dr. Alexandru Radu şi lector univ. dr. Daniel Buti, relatează Agerpres.

Potrivit lui, justiţia este un serviciu public ca şi Sănătatea, Educaţia şi Armata.

‘Deocamdată este singura putere care nu răspunde atunci când greşeşte. Noi toţi ceilalţi răspundem în faţa justiţiei atunci când greşim. Justiţia, dacă cumva greşeşte, vorbesc ipotetic, nu răspunde şi mă gândesc numai la faptul că prin hotărâri judecătoreşti s-a retrocedat o suprafaţă egală cu a României, Bulgariei şi cred că o jumătate din Ucraina în ultimii ani. Statul român are de plătit în următorii 20 de ani mai mult decât putem produce noi toţi vreodată. Şi printr-o decizie a justiţiei singura operă a lui Constantin Brâncuşi din România a fost retrocedată, deşi la dosar erau toate documentele care arătau că a fost cumpărată de statul român’, a mai afirmat Ponta.

Premierul a subliniat că politicul se supune justiţiei, şi nu invers, adăugând că are foarte multe opinii şi proiecte cu privire la justiţie, dar că nu are voie să vorbească despre ele.

Şeful Executivului s-a referit şi la acordul de coabitare instituţională cu preşedintele, precizând că la o discuţie pe această temă ar trebui să participe toţi cei patru actori implicaţi, însă a arătat că dintre aceştia ‘unul spune că a fost o păcăleală, celălalt că nici nu a fost acolo, al treilea este în justiţie şi nu are cum să spună’ iar el este singurul ‘supravieţuitor’.

‘Acel acord, din punctul meu de vedere, a fost un acord cu acele instituţii şi acei parteneri ai României cu care am considerat că trebuie să colaborăm în continuare şi care îl susţinuseră pe Traian Băsescu în criza din 2012’, a arătat Ponta.

El a susţinut că nu a semnat acordul de colaborare cu Traian Băsescu, ci cu anumiţi actori instituţionali, care şi-au respectat în mare parte prevederile documentului, şi că şeful statului era ‘doar un mandatar’.

De asemenea, a precizat că textul acordului de colaborare instituţională a fost scris de consilierul prezidenţial Iulian Chifu şi corectat de Liviu Dragnea şi Radu Stroe.

La lansarea volumului, care a avut loc la Biblioteca Naţională a României, au mai participat deputatul PNL Petre Roman, consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, politologii Daniel Barbu şi Andrei Ţăranu.