Actualitate, Stiri

Victor Ponta a primit „Crucea Transilvană”

Este cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului

Ponta

Premierul Victor Ponta a primit, vineri, din partea Mitropolitului Clujului, IPS Andrei, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea Campusului Teologic „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca.

Premierul Victor Ponta a sosit, vineri, în jurul orei 11.30, la Campusul Teologic „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, pentru ceremonia de inaugurare a proiectului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Premierul a venit însoţit de vicepreşedinţii PSD Ilie Sârbu şi Ioan Rus, fiind întâmpinat de către prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi parlamentari PSD de Cluj.

Victor Ponta a asistat la finalul slujbei de Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

La finalul slujbei, Victor Ponta a primit din partea IPS Andrei cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea campusului, care este inaugurat de către premier.

De asemenea, IPS Andrei a acordat diplome mai multor oficialităţi, printre care s-au numărat fostul ministru de Interne Ioan Rus, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, primarul municipiului, Emi Boc, şi fostul primar Sorin Apostu, aceştia doi nefiind prezenţi la ceremonie, precum şi unor parlamentari de Cluj.

Pe trotuarul din faţa Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Victor Ponta este aşteptat de un grup de protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatării gazelor de şist.

În cadrul manifestărilor organizate, Victor Ponta va vizita şi clădirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Lucrările la Campusul Teologic „Nicolae Ivan” au început în 23 mai 2011, investiţia ridicându-se la 16 milioane de lei. Campusul cuprinde noua clădire a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare şi pictură, amfiteatre, o aulă cu o capacitate de 350 de locuri, şi urmează să mai fie construite două cămine pentru studenţi cu o capacitate de 250 de locuri.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria fostului episcop Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului după Unirea din 1918 şi a primei Academii Teologice Ortodoxe.

blank