Sociologul Marius Pieleanu îl contrazice pe analistul Bogdan Chirieac în privința șanselor Pro România, partidul înființat de Victor Ponta. Pieleanu a analizat, într-un interviu acordat DCNews, evoluția noii formațiuni politice.
-Nu sunt de acord cu estimarea făcută de Bogdan Chirieac, a spus Marius Pieleanu. Știu că a făcut multe predicții care s-au confirmat, că a dat unele informații pe care nu le credea nimeni, dar ulterior s-au dovedit realitate. În acest caz, însă, îndrăznesc să-l contrazic fiindcă mă bazez pe datele oferite de sondajele de opinie. Adică pe măsurătorile care arată climatul de opinie, nemulțumirile exprimate de public, cotele de încredere și favorabilitate, temele vehiculate, prioritățile alegătorilor. Astfel, dacă Bogdan Chirieac crede că un nou partid de stânga nu va face pragul electoral, de 5 procente, eu spun că Victor Ponta are șanse să intre în viitorul Parlament cu noul său partid. Cu două condiții: să aibă finanțare suficientă pentru construcția organizațiilor și funcționare; să continue atragerea unor personalități cu notorietate și favorabilitate.

 

-Ce înseamnă resurse suficiente?

-Nu e ușor să pornești de la zero un partid. Sunt peste 3500 de unități administrativ teritoriale, de la comune la orașe, municipii, sectoare etc. Să zicem că vrei să ai organizații într-o treime dintre acestea. Adică ai nevoie de 1000 de sedii, cu telefon, internet, cu doi-trei angajați: secretară, paznic etc. Pentru o organizație ai costuri de funcționare de 2000-3000 de euro pe lună (chirie, întreținere, salarii, afișe). Vorbim, deci, de 36.000 de euro pe an, adică de 36 de milioane de euro pentru cele 1000 de organizații.

Partidele vechi obțin acești bani din trei surse: din cotizații; de la buget, în funcție de numărul parlamentarilor; din donații. De aceea este greu să lansezi un partid nou: la început numărul membrilor e mic, finanțări de la buget nu vin…

 

-Ce personalități politice ar putea atrage Victor Ponta?

-Acum sunt în Pro încă doi lideri cunoscuți, cu vizibilitate: Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu. Nu e suficient, dar sesiunea parlamentară va aduce surprize. Cred că Pro România va atrage și lideri locali, personalități din teritoriu, dar și politicieni cunoscuți la nivel național, fără de care partidul nu va avea forță de tracțiune. Mă gândesc la Nicu Bănicioiu și Eugen Teodorovici, în primul rând, dar cred că poate atrage și alți membri ai cabinetului Ponta. În cazul în care aceste două condiții sunt îndeplinite: resursele și coagularea în jurul lui Ponta a altor personalități, Pro România va face pragul, astfel încât vom avea prima oară două partide de Stânga în Parlament, candidând separat în alegeri.