Membrii PSD care sunt condamnaţi în primă instanţă pentru faptele de corupţie vor fi suspendaţi din partid, conform unei modificări la statut propuse de premierul Victor Ponta, liderul formaţiunii.

media-142115351215915400

Noul statut al PSD va intra vineri în dezbaterea Consiliului Naţional iar discuţii pe marginea acestora au avut loc marţi la sediul central al partidului.

“Este un amendament pe care eu l-am depus, comisia (n.r. – pentru statut) l-a încorporat în propunerile care vor fi vineri şi care prevăd un anumit tip nu de responsabilitate politică, ci de decizie politică pentru acei colegi ai noştri, în frunte cu mine evident, care se află în diverse faze ale unor procese penale pentru fapte de corupţie. Şi asta înseamnă: dacă eşti inculpat, adică dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală, nu mai poţi ocupa funcţiile numite de ministru sau conducerea celor două Camere. Dacă eşti trimis în judecată pentru fapte de corupţie, de asemenea eşti suspendat din funcţiile – din primele nu poţi să fii suspendat, ci eşti înlocuit – eşti suspendat din funcţiile politice, dacă apare o condamnare în primă instanţă, inclusiv din calitatea de membru de partid şi, sigur, în cazul unei condamnări definitive, la fel pentru persoanele arestate preventiv îşi pierd funcţiile numite, funcţiile politice”, a detaliat preşedintele PSD.

Întrebat ce se va întâmpla cu senatorul Dan Şova, Ponta a arătat că regulile statutare se vor aplica tuturor membrilor PSD.

“Dacă adoptăm nişte reguli, regulile sunt pentru toţi şi se vor aplica de la preşedintele partidului până la membrul de partid care s-a înscris azi”, a spus el.

Întrebat dacă există riscul să rămână fără o parte dintre colegii importanţi din partid, Victor Ponta a afirmat că PSD este partidul cel mai mare din România ultimilor 25 de ani.

“600.000 de membri. Dintre aceştia sunt o mulţime de oameni parlamentari, miniştri, secretari de stat, aleşi locali, primari, preşedinţi. Nu va exista niciodată un PSD fără lider, nu vă faceţi griji”, a adăugat preşedintele PSD.

Modificările la statutul PSD, care vor fi depuse în instanţă după congresul partidului, vor deveni efective după rezoluţia în acest sens a Consiliului Naţional din 20 şi 21 martie.

“Prin rezoluţia politică a Consiliului Naţional, aceste chestiuni care ţin de responsabilitatea politică se vor aplica practic imediat după Consiliul Naţional, pentru că între Consiliul Naţional şi Congresul de la sfârşitul anului vom avea alegeri în toate structurile partidului, pornind de jos, de la organizaţia de bază, de comună, de scară de bloc, până la municipii, judeţe şi după aceea congresul naţional”, a explicat Victor Ponta.