Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Victor Ponta își lansează candidatura la prezidențiale.

Mii de oameni s-au aflat pe stadionul Arena Națională din București. Nu a fost niciun meci. Nu a cântat niciun star. Victor Ponta și-a lansat candidatura la prezidențiale. E ziua lui de naștere, împlinește 42 de ani. La eveniment au fost invitați 70.000 de membri ai PSD-UNPR-PC, dar și simpatizanți. Victor Ponta și soția sa Daciana Sârbu au ajuns la eveniment, însoțiți de premierul moldovean Iurie Leancă. Prezidențiabilul PSD a fost așteptat cu un buchet de flori. Din boxe a răsunat referenul ”Thunderstruck”, al formației ACDC, în timp ce galeria UNPR a scandat ca la un meci de fotbal ”România”. Vă prezentăm filmul evenimentului:

unnamed-6_2

FILMUL EVENIMENTELOR

Este ora 12.30. Pregătirile pe stadion sunt în toi. Premierul Victor Ponta a venit să vadă cu ochii lui cum merg treburile. Sute de autocare cu simpatizanți sunt așteptate să intre în Capitală. Circulaţia rutieră este restricţionată în zona Arenei Naţionale din Bucureşti, traficul fiind închis pe trei străzi şi un bulevard până în jurul orei 20.00.

Două ore mai târziu, mii de oameni se îndreaptă valuri, valuri spre stadion. Pentru că drumul e lung, unora le vine ideea să se oprească în parc. Se răzgândesc totuși și merg spre Arena. La intrare te întâmpină un steag tricolor mare pe care scrie ” Votăm Victor Ponta președinte”. Majoritatea susținătorilor,  îmbrăcați cu tricouri roșii se antrenează scandându-i numele lui Victor Ponta. Se flutură steaguri. Din boxe, deja răsună muzica. În așteptarea spectacolului, invitații se delectează cu popcorn și cola.

unnamed-5_3

“Va fi bine!”

Pe scenă se fac ultimele repetiții. Pe scaunele unde vor sta liderii,  au fost aduși mai mulți oameni îmbrăcați cu tricouri roșii, albastre, galbene. Mocheta roșie de pe scenă este curățată și ea, încă o dată. Cei mai harnici susținători sunt cei de la Hunedoara, Ialomița, Gorj și Iași. De când au sosit fluieră, cântă și scandează.

În fața scenei se află bannere mari pe care stă scris clasicul solgan al PSD: “Mândri că suntem români”, însoțit de motive naționale. Și scena este în același ton cu mesajul naționalist, fiind încadrată de patru elemente arhitecturale care imită Coloana infinitului. Pe biletele de intrare se regăsește același mesaj cu tentă naționalistă. În așteptarea lui Victor Ponta, membrii de partid își fac selfie-uri, mănâncă popcorn și beau bere.

unnamed-4_3

Deja în fața scenei nu mai poți arunca un ac. Un grup de simpatizanți flutură steaguri cu chipul lui Piedone pe ele, pe care scrie “Victor Ponta președinte”‘. Un domn, nemulțumit că locul lui este mai în spate, mormăie: „Aici în față stau numai presa și moșii”.

Este deja 15.45. Victor Ponta sosește împreună cu soția sa, Daciana, care poartă o rochie albastră. Prezidențiabilul PSD a fost așteptat cu un buchet de flori. Alături de el, premierul moldovean, Iurie Leancă, vicepremierul Liviu Dragnea și Gabriel Oprea.

unnamed-4_2-465x390

Victor Ponta este anunțat drept ” viitorul președinte al României”. Stadionul e în picioare, se fluieră și se aplaudă. Din boxe se aude refrenul ”Va fi bine!”. Galeria UNPR este cea mai gălăgioasă, scandând ”Victorie”, ”România” și ”Ponta”!

Au dansat pe hol și au mâncat popcorn

Evenimentul începe pe ritmurile celebrei ”Thunderstruck” a formației ACDC. Întrebate cu ce gânduri au venit azi la lansare, mai multe femei în vârstă de 40 de ani, au spus că vor mai multe locuri de muncă și ”un viitor mai bun”. Printre două pahare de cola și bere, mai mulți suporteri îi urau ”baftă” și ”la mulți ani” premierului. Repertoriul continuă cu un melodia ”Gândim la fel/Simțim la fel”, interpretată de Lidia Buble. Pe hol, simpatizanții PSD, dansează, în timp ce stau la coadă la popcorn și cola. Pe ecran se derulează clipuri video cu ”oameni simpli” care susțin candidatura lui Ponta la președinție.

ponta-3_1

Victor Ponta, însoțit de liderii social-democrați, intră pe scenă pe acordurile imnului PSD. Urmează imnul României. Pe scenă se află și premierul moldovean Iurie Leancă. Ponta a salutat-o pe europarlamentarul Corina Crețu și pe Gabriela Firea, care este îmbrăcată în costum național. Stadionul aplaudă frenetic.

Liviu Dragnea a dat startul discursurilor: ”Suntem mulți, pentru că suntem buni. Și suntem buni pentru că suntem uniți. După ce numărăm voturile să putem spune cele trei cuvinte: Victor Ponta, președinte”. ”Vă mulțumesc pentru curajul pe care sunt sigur că îl veți avea în această campanie. România are nevoie de un alt fel de președinte. Am pornit într-o călătorie fără egal și fără întoarcere”.

ponta1

La finalul discursului său, urmează un mesaj video de susținere din partea socialiștilor europeni.

    Şeful PSD din Cehia: e tânăr, face parte din nouă generaţie
    Premierul Georgiei: este un om de familie
    Premierul Albaniei: este unificator
    Premierul Serbiei: are grijă de propriul sau popor, este inteligent
    Premierul Slovaciei: nu aş ezită nicio clipă să-l votez, e un om extraordinar
    Premierul Belgiei: va schimbă faţă României Vicecancelarul Germaniei: Victor Ponta – spre un viitor mai bun
    Preşedintele grupului socialist din PE: România are nevoie de un preşedinte care să pună speranţa înaintea fricii

Sonorizarea este atât de proastă încât discursurile nu se pot auzi în tribune. În loja UNPR au fost ridicate trei mari bannere roșii cu chipul prezidențiabilului PSD și mesajul Victor Ponta președinte!.

Lumea aplaudă, deși nu se aude mai nimic din mesajele transmise de pe scenă. Galeria UNPR continuă să strige ”Victorie! Victorie!” Helmuth Duckadam și Irinel Popescu sunt printre susținătorii lui Victor Ponta, care se perindă pe ecranele din stadion.

ponta_4

Leancă și Oprescu, campioni la ode  

În vreme ce jumătatea terenului dinspre scenă este plină de susținători, restul terenului este mai puțin aglomerat, fiind spații complet goale. Mai mult, lumea a început deja să iasă de pe teren. La tribună vorbește premierul Iurie Leancă: ”Victor Ponta va fi un președinte blând, corect, onest, un președinte al tuturor românilor!” Leancă i-a urat La mulți ani și a adăugat că cel mai furmos cadou este ”recunoștința cetățenilor moldoveni”. ”De Victor Ponta mă leagă o prietenie frumoasă. Dincolo de prietenie, Victro Ponta este un partener politic de încredere”, a mai spus Leancă.

”Ceea ce este mai trist și mai dureros este că avem o societate divizată. Cred că așa nu se mai poate continua avem nevoie de altceva, avem nevoie de reconciliere și renaștere națională”, a declarat și primarul Capitalei, Sorin Oprescu. ” Dragă Victor, eu cetățeanul Sorin Oprescu cred că ai capacitatea, inteligența, dragostea și devotamentul de a reda țara oamenilor ei. Am convingerea că ai maturitatea să iubești neamul acesta”, a mai spus edilul, ținând mâna în buzunar.

Pe ecran sunt imagini cu Elena Udrea și Traian Băsescu, însoțite de lozinci împotriva șefului statului, stadionul reacționează cu huiduieli. Clipul despre ”regimul Băsescu” se termină cu mesajul ”Marea unire. Victor Ponta președinte”, în timp ce din galeria UNPR se aud vuvuzelele.

Ponta vorbește, soarele răsare

Vorbește Victor Ponta. „Vedeţi că iese soarele şi pe strada noastră și în țara noastră. Mai avem 55 de zile. Vă chem pe toţi să fim împreună pe drumul spre marea unire a românilor”, spune prezidențiabilul.  “Vreau să vă gândiţi că putem fi împreună, nu separat, că putem avea grijă unul de celălalt. Împreună putem să facem atât de multe lucruri pe care le făceam separat. Vreau să avem încredere unul în altul”, mai spune Ponta, care vrea să fie președintele tuturor românilor.

”Sunt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenia română, sunt nepotul unui preot care m-a învăţat că important este să crezi în Dumnezeu al ortodocşilor, al catolicilor, al protestanţilor. Sunt copilul unor părinţi ca ai dumneavoastră care au investit totul în mine. Sunt tatăl unor copii care vreau să crească în România mi-e teamă de un singur lucru să nu vă dezamăgesc pe dumneavoastră”, mai spune Ponta.

Confetti, baloane și „gândim la fel”

Din patru tunuri se trag confetti roșii, iar baloane roșii, albe dar și în culorile tricolorului sunt înălțate. “Gândim la fel/, Simțim la fel/ Nimeni nu o să ne doboare”, se aude din boxe. Victor Ponta, pe scenă, face poze.

Este ora 18.00. Delegații au părăsit stadionul. La fel și liderii în frunte cu Victor Ponta, care urmează să-și serbeze în cadru privat ziua de naștere. Radu Mazăre, care nu a renunțat la bermude și bereta roșie a plecat și el, flancat de “comandamentul” lui de fete și băieți. Pe scenă au rămas doar confetti, iar pe ecran stă scris mesajul: “Marea Unire, Victor Ponta președinte”. Scaunele, în mare parte și ele având culorile tricolorului, au rămas goale.