Cod roşu în şase judeţe. Premierul: “Astăzi este rău!”

cod_rosu1

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis la ora 13.00 un nou Cod roşu, pentru şase judeţe din Sud-estul ţării. Avertizarea Cod roşu este valabilă începând cu ora 15.00 şi va expira la ora 22.00. Judeţele vizate sunt Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. Observaţii: până la ora 12, în toată zona avertizată, vântul şi ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Codul roşu presupune că se întrunesc condiţiile standard pentru acest tip de avertizare – grosimea stratului de zăpadă de peste 50 cm, viteza vântului de peste 80 km pe oră şi o intensitate a ninsorii de peste 10-15 cm/oră

Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă se vor reuni la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alertă să fie extinsă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii, a anunţat premierul Victor Ponta

La ora 10,30 prim-ministrul Victor Ponta a fost prezent la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) împreună cu minstrul Mediului, Rovana Plumb, pentru a se informa cu privire la evoluţia condiţiilor meteo.

După ce Ion Sandu, directorul ANM, a explicat că sunt mari şansele pentru instituirea Codului roşu, Victor Ponta a declarat: “Să fie clar pentru toată lumea: astăzi este rău”. Acesta a precizat că emiterea unui cod roşu se face în funcţie de anumite criterii ştiinţifice, standard. ISU şi Armata sunt pregătite să intervină, a mai spus şeful Executivului.