Stirea Zilei, Stiri

Vicepreşedintele SUA a transmis mesaje puternice de la Cotroceni

Joe Biden: „Sunt uimit de progresul României”. Băsescu: „Creştere foarte puternică a investiţiilor americane în România”

  Biden Base

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns, miercuri dimineaţă, la ora 9:40, la Palatul Cotroceni, cu o întârziere de 15 minute faţă de ora programată. La intrarea în Palat, în Holul de Onoare, Biden a fost primit de preşedintele Traian Băsescu. Cu o atitudine degajată, Joe Biden l-a îmbrăţişat pe Traian Băsescu, apoi şi-au dat mâna şi au pozat pentru fotografia oficială. După acest moment, cei doi oficiali s-au retras pentru discuţii tete-a-tete. La finalul discuţiilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Iată principalele declaraţii făcute după întâlnire de preşedintelr Traian Băsescu:

„Astăzi am avut o întâlnire extrem de importantă cu Joe Biden, în care am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe cea regională. Afirm că, după intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, parteneriatul strategic pentru sec. XXI cu SUA este, pentru noi, a treia realizare politică de după Revoluţie. Salutăm angajamentul ferm al Statelor Unite pentru Art. 5 al Tratatului.

Am discutat, de asemenea, despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept, ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA.

În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden prentru reacţia imediată avută de SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre, care să fie gata să participe la orice fel de misiune, mai ales la cea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. E o reconfirmare şi, de data aceasta, o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul. De aceea probabil şi exigenţa SUA în relaţia cu România ca şi noi să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept.

Am discutat despre vulnerabilităţile create la Marea Neagră, dar şi tematica viitorului Summit NATO. O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată, şi anume dependenţa energetică exagerată de gazele din Federaţia Rusă.

Nu în ultimul rând, am făcut o scurtă trecere în revistă a creşterii foarte puternice a investiţiilor americane în România, care au creat zeci de mii de locuri de muncă”.

Principalele declaraţii ale vicepreşedintelui SUA, Joe Biden:

„De fiecare dată când vin în România, sunt uimit de progresul realizat. Ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture UE, ţărilor libere din lume, şi NATO. În 2014 se împlinesc 10 ani de la intrarea României în NATO. Eu am încercat să vă introduc mai repede. Mi-aţi confirmat speranţele. Românii au fost alături de noi în Balcani, Irak şi Afganistan.

Niciun aliat NATO nu stă singur. Noi ne protejăm unii pe alţii. În ceea ce priveşte agresiunea din Crimeea, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO. Am discutat cu preşedintele probleme de securitate din această regiune, dar şi problema din Ucraina.

Duminică sunt alegeri în Ucraina, ca şi aici. Suntem de acord cu Traian Băsescu că, dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâţi să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei.

În călătoriile mele de-a lungul anilor, am văzut ţări care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit să se lupte ca să-şi reia viitorul din mâinile oligarhilor şi ale grupurilor de interes.

Corupţia suge din puterea naţiunii

Corupţia suge din puterea naţiunii. Lupta împotriva corupţiei e patriotism! Domnule preşedinte, de aceea eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dvs. personale pentru a consolida statul de drept în România. E important pentru democraţia şi libertatea voastră. Suntem prieteni, avem mult de lucru în comerţ, investiţii, energie. Toate aceste lucruri au fost discutate azi. Domnule preşedinte, alianţa noastră este puternică în foarte mare măsură datorită dvs.! Viitorul este al nostru!”, a mai spus vicepreşedintele american.

Joe Biden are un program extrem de încărcat în a doua zi a vizitei sale istorice în ţara noastră.

Numărul doi al administraţiei americane a purtat discuţii cu preşedintele Traian Băsescu şi în aceste momente se află la Palatul Victoria, unde se înlneşte cu premierul Victor Ponta. Finalul vizitei va fi marcat de un discurs ţinut de Biden în prezenţa liderilor clasei politice româneşti.

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit, marţi, la Bucureşti. În discursul de marţi, la Baza 90, vicepreședintele SUA, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite au ”o obligație sacră” să fie alături de România, el dând asigurări că ”națiunile din NATO nu sunt singure”.

”Consider că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători. Sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO”, a spus vicepreședintele SUA.

El a subliniat că transmite mesajul președintelui Barack Obama: ”Spun din partea preşedintelui, puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile”. ”Naţiunile din NATO nu sunt singure”, a spus Joe Biden.

El a mai adăugat că: „Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea”.

 

 

blank
blank