Featured, Politic

Vicepremierul Raluca Turcan, nehotărâtă. Alegerii la primării într-un tur sau în două

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că vicepremierul Raluca Turcan a fost unul dintre autorii trecerii la alegerea primarilor într-un tur, iar Turcan a venit acum cu explicații, după ce Guvernul PNL a anunțat angajarea răspunderii pe alegerile locale în două tururi.

Raluca Turcan a declarat, joi seara, că a susținut alegerea primarilor într-un tur deoarece evaluarea era că ar fi putut duce scoaterea baronilor roșii din administrație.

”Da, așa este, doar că dl. Ciolacu este într-o scăpare de matematică – a spus că mi-am schimbat opinia cu 360 de grade. Poate că ar trebui să evalueze un pic cum e cu gradele cercului. Însă niciodată nu m-am dezis de opinii politice la care am fost parte sau voturi pe care le-am dat. (…) Contextul politic atunci era de acaparare a puterii de către PSD – oarecum o situaţie similară cu ce se întâmplă acum -, putea să fi dus la scoaterea baronilor roşii din administraţie. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am văzut că au existat derapaje în timp, din nefericire, prin varianta alegerii primarilor într-un singur tur. Şi eu cred că un om politic, dacă sesizează că o decizie nu şi-a atins scopul, dacă ea poate fi îmbunătăţită – mai ales dacă este în acord cu ceea ce cer foarte mulţi oameni, iar sondajele arată că 78% din populaţia României şi-ar dori alegerea primarilor din două tururi -, să nu persevereze într-o greşeală, ci să corecteze o măsură pe care a luat-o”, a spus Turcan.

Totodată, a catalogat drept „politicianism ieftin” opţiunea senatorului Titus Corlăţean de a semnala în cadrul Comisiei de monitorizare a statelor membre aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei intenţia Guvernului Orban de a modifica legislaţia electorală în materie de alegeri locale cu doar patru luni înainte de alegeri.

„E un politicianism ieftin. În primul rând, Consiliul Europei are mecanismele proprii prin care să monitorizeze ce se întâmplă din punct de vedere electoral. În principal, această instituţie reacţionează atunci când democraţia este slăbită şi pusă în pericol. Or, această procedură, de alegere a primarilor în două tururi, dă drepturi mai multe, întăreşte democraţia, apropie alesul de alegător. Aşadar, nu există absolut nicio justificare pentru un astfel de demers”, a susţinut Turcan.

blank