viceministrul de Externe
International

Viceministrul de Externe ucrainean, Andri Melnik, despre rolul Chinei în soluționarea conflictului din Ucraina: Își urmăresc propriile interese

Rolul Chinei de mediator în conflictul din Ucraina nu este chiar atât de nerealist, a declarat viceministrul de Externe ucrainean Andri Melnik.

Viceministrul de Externe al Ucrainei Andri Melnik a descris posibilitatea ca rolul Chinei în mediere conflictului în războiul din Ucraina ca fiind una „realistă”. În opinia sa, încetarea ostilităților din Ucraina este în interesul Chinei, care, ipotetic, ar putea media în soluționarea conflictului.

Acest lucru a fost declarat de către șeful adjunct al Ministerului de Externe ucrainean Andri Melnik într-un interviu acordat portalului Tagesschau. Potrivit diplomatului, China își urmărește doar propriile interese în situația actuală, dar nu va refuza să asiste la o încetare a focului cât mai repede cu putinţă.

Ucraina dă semne că acest conflict ar trebui să înceteze

„Nu este chiar atât de nerealist rolul Chinei în medierea conflictului din Ucraina. O soluție echitabilă, pașnică și o încetare a ostilităților sunt mai în interesul Beijingului decât acest cutremur de amploare și nesfârșit pentru întreaga ordine mondială”, a recunoscut Andri Melnik.

Într-o discuţie pe care a avut-o duminică cu grupul media german Funke, el a spus: „Desigur, chinezii îşi urmăresc propriile interese. Dar eu cred că o soluţie justă şi paşnică şi sfârşitul ostilităţilor sunt mai mult în conformitate cu interesele Beijingului decât acest imens fără sfârşit cutremur pentru întreaga ordine mondială”.

Fostul ambasador a comentat și o conversație telefonică care a avut loc între președintele Volodimir Zelenski şi președintele chinez Xi Jinping: „un pas către încetarea agresiunii ruse”.

Recentul apel telefonic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu liderul chinez Xi Jinping – primul de la începutul războiului acum 14 luni – „a fost un mare pas înainte în consolidarea relaţiilor noastre cu China şi încheierea agresiunii ruse”, a spus Andri Melnik.

Retragerea tuturor trupelor ruse din teritoriile ocupate este o condiţie sine qua non
Fostul ambasador ucrainean în Germania a subliniat însă că „pentru Kiev, retragerea tuturor trupelor ruse din teritoriile ocupate este o condiţie sine qua non”.

Documentul asupra poziţiei Chinei cu privire la o soluţie politică a conflictului în Ucraina nu cere retragerea Rusiei din zonele pe care le-a ocupat în ultimul an sau din Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014.

Citește și  Parlamentul European a aprobat reducerea efectelor nocive ale tutunului, arătând că țigările electronice ar ajuta la renunțarea la fumat

Diavolul, la urma urmei, „stă în detalii”, a concluzionat Andri Melnik, potrivit pledgetimes.com.

blank