Viceamiralul
International

Viceamiralul Marinei germane a demisionat după afirmaţii controversate despre Ucraina şi Putin

Viceamiralul Marinei germane, Kay-Achim Schönbach, a demisionat după ce a făcut afirmaţii controversate cu privire la criza din Ucraina, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit AFP.

Viceamiralul, care între altele a spus că este “o inepţie” ideea că Rusia vrea să invadeze Ucraina, renunţă la funcţie cu efect imediat, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ceea ce vrea Vladimir Putin este “să fie respectat”, a afirmat Schönbach, potrivit unui filmuleţ care circulă pe internet, imagini surprinse la o reuniune, vineri, la New Delhi. “Este uşor să i se acorde respectul pe care îl vrea şi pe care probabil îl merită”, a adăugat el. Ideea că Rusia ar vrea să invadeze o parte a Ucrainei este “o inepţie”, a mai afirmat germanul.

În plus, el a mai spus că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este “dusă şi un va mai reveni” în Ucraina.

Înaltul oficial şi-a recunoscut greşeala sâmbătă, precizând că a făcut declaraţiile fără să gândească. El a demisionat pentru a evita ca Marina germană să sufere din cauza sa.

Ministrul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul german la Kiev după afirmaţiile lui Schönbach, considerate inacceptabile.

Viceamiralul Marinei germane au venit în plină criză ruso-occidentală cu privire la Ucraina. Eforturi diplomatice intense sunt în curs pentru a se evita ca situaţia să degenereze, în contextul în care zeci de mii de soldaţi ruşi se află la frontiera Rusiei cu Ucraina.