Medicamentul ieftin care poate ajuta la salvarea vieţii pacienţilor de COVID-19 ar trebui rezervat doar cazurilor grave, pentru care s-a dovedit că oferă beneficii, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că cercetările au furnizat în cele din urmă ”nişte muguri de speranţă” în tratarea virusului, care a ucis peste 400.000 de oameni în întreaga lume şi a infectat peste 8 milioane, potrivit News.ro.

Rezultatele studiilor clinice anunţate marţi de cercetătorii din Marea Britanie au arătat că dexametazona, un medicament generic utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamaţia în boli precum artrita, a redus cu aproximativ o treime rata de deces dintre cei mai grave bolnavi de coronavirus internaţi la spital.

Cursă pentru asigurarea de stocuri

Acest lucru face ca dexametazona să fie primul medicament dovedit că poate salva vieţi în lupta împotriva bolii. Ţările se grăbesc să se asigure că au suficiente stocuri la îndemână, deşi oficialii medicali spun că nu există un deficit.

Şeful programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, a declarat că medicamentul trebuie utilizat numai în cazurile grave, în care s-a demonstrat că este de ajutor.

”Este deosebit de important în acest caz ca medicamentul să fie utilizat doar pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică, care pot beneficia în mod clar de acest medicament”, a spus el la un briefing de presă.

Marea Britanie își face rezerve serioase

Marea Britanie a crescut cantitatea de dexametazonă pe care o are în stoc şi comandată la 240.000 de doze, a declarat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.

Pentru pacienţii ventilaţi mecanic s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime, iar pentru pacienţii care necesită doar oxigen, decesele au fost reduse cu aproximativ o cincime, conform descoperirilor preliminare împărtăşite cu OMS.

“Acesta este primul tratament care se arată reducerea mortalităţii la pacienţii cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilaţie”, a spus Tedros marţi seara.

”OMS va coordona o metaanaliză pentru a spori înţelegerea generală a acestui tratament. ÎRecomandările clinice ale OMS vor fi actualizate pentru a reflecta cum şi când să fie utilizat medicamentul pentru tratarea COVID-19”, a adăugat agenţia.

Medicamentul ce poate salva viața pacienților

Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu steroizi cu doze mici reprezintă un progres major în lupta împotriva COVID-19.

În proces, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți din spital au primit dexametazonă și au fost comparați cu aproape 4.000 care nu au primit medicamentul.

Pentru pacienții puși sub ventilație, acesta reduce riscul de deces de la 40% la 28%, iar pentru pacienții ce au nevoie de oxigen suplimentar, acesta reduce riscul de deces de la 25% la 20%.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Marea Britanie de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți.

Dat fiind că este foarte accesibil ca preț, ar putea fi de asemenea un beneficiu uriaș în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți cu COVID-19.

În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 7-8 ron.

Cercetătorul șef al studiului, Peter Horby a declarat: „Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce semnificativ mortalitatea. Este un progres major”.

coronavirus, pandemie, medicament,