Featured, IT&C

Vezi de ce a dublat Apple prețul memoriei RAM al celui mai ieftin MacBook

Apple a ajustat discret prețul pentru upgrade-ul RAM în cel mai ieftin MacBook Pro, de 1299 USD. Până de curând, Apple a taxat 100 de dolari pentru a face upgrade de la 8 GB RAM la 16 GB RAM, dar acum acel upgrade costă 200 de dolari în Statele Unite.

După cum MacRumors a descris în premieră, schimbarea se aplică și în alte țări: în Germania, prețul s-a dublat de la 125 € la 250 €. În Regatul Unit, prețul pentru upgrade s-a dublat de la 100 la 200 de lire sterline.

Nu este deloc neobișnuit ca Apple să ajusteze prețurile din configuratorul pentru familia de portabile și unități desktop. Cel mai recent exemplu ține de reducerea drastică a prețurilor SSD din vara anului trecut, introducând totodată noi configurații de stocare.

Aceste fluctuații ale prețurilor la componente se datorează, în general, modificărilor ofertei și cererii. De exemplu, este posibil ca furnizorul Apple pentru RAM-ul celui mai ieftin MacBook Pro să aibă dificultăți, fie din cauza COVID-19, fie din alte motive.

Apple a reîmprospătat gama Pro luna trecută, aducând o îmbunătățire a designului, a performanței, dar și a tastaturii (Magic Keyboard). Modelul cel mai accesibil, însă, a rămas în mare parte neschimbat, singura actualizare fiind noua tastatură Magic Keyboard.

Ca atare, modificările prețurilor la componente sunt evidente și atunci când Apple lansează un nou Mac și ajustează configurația de stocare implicită, cum ar fi luna trecută, când actualizarea MacBook Pro a inclus și dublarea stocării SSD.

În momentul de față, prețurile RAM pentru restul liniei Mac de la Apple nu s-au schimbat. Acest lucru nu este neapărat surprinzător, deoarece Apple are diferite tipuri de RAM și furnizori pentru diferite modele de Mac.

Câteva zile mai târziu, Apple a informat The Verge că această modificare a prețurilor este de fapt o corecție a prețurilor:

Prețul pentru actualizarea RAM de la 8 GB la 16 GB este de 200 USD pe alte Mac-uri, inclusiv iMac și MacBook Air, iar această modificare este menită să ofere consistență pentru toate modelele. Apple a declarat că va onora prețurile anterioare pentru cei care au achiziționat actualizarea RAM mai ieftină înainte ca modificarea prețului să intre în vigoare.

Chiar și o companie la fel de mare ca Apple poate face greșeli în ceea ce privește prețul. Cu toate astea, roțile Pro Display XDR și roțile Mac Pro au prețul corect, nu?.

Dincolo de știrea dublării prețului memoriei RAM pentru cel mai ieftin MacBook Pro, rămâne ideea că Apple forțează într-un mod subtil alegerea modelului de $1800.

Dacă ești un utilizator ce lucrează cu fotografii sau clipuri video, stocarea de 256 GB se va dovedi rapid insuficientă. Da, este de apreciat că Apple a renunțat la variantele de 128 GB, însă e nevoie de mai mult.

Fotografii sunt cei care au nevoie de RAM mai mult. Editarea și exportarea unui album întreg are nevoie de multă memorie, iar alegerea a 16 GB RAM, dar și dublarea stocării la 512 GB transformă modelul MacBook Pro cu două porturi USB-C într-un laptop redundant.

Prețul total ajunge la $1700, ceea ce îl pune foarte aproape de modelul de $1800. Ce poți primi pentru $100 în plus? Procesoare Intel 10-gen și un cip grafic despre care Apple spune că este cu până la 80% mai performant decât modelul anterior (adică cel de pe modelul ieftin MacBook Pro). Memoria RAM este mai rapidă pe modelul de $1800, iar boxele integrate se aud mai bine. De asemenea, primești patru port-uri Thunderbolt, în loc de două.

În plus, cei care vor 16 GB RAM fără a cheltui $200 în plus, pot alege un MacBook Air. La $1300, vor avea parte de 256 GB stocare, plus procesoare mai noi decât ceea ce găsesc pe cel mai ieftin MacBook Pro.

În concluzie, scumpirea memoriei RAM aduce un pic mai multă confuzie în decizia de a cumpăra un MacBook. Tu ce model ai alege dintre un MacBook Pro și un MacBook Air?