Premierul demis Viorica Dăncilă și-a apărat, marți după-amiază, decizia de a-l nominaliza pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României, după criticile președintelui Klaus Iohannis.

„Am văzut ieșirea furibundă a Președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă.

Premierul demis mai spune că „fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc și corect pe care țara noastră trebuie să îl urmeze”.

„Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene și fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârșit, cu o vastă experiență de lucru în instituțiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României”, adaugă ea.

Citeste si...
Dăncilă îşi face mea culpa: Poate a greşit Dragnea, dar noi unde am fost?

Dăncilă a prezentat împreună cu aceste declarații și o scrisoare primită luni, pe 28 octombrie, de la Ursula von der Leyen, în care președintele ales al Comisiei Europene îi cere premierului României să prezinte noua propunere „fără nicio amânare”, să fie o persoană de sex feminin și să nu fi fost implicată în procesul de selecție de până acum sau să fi fost respinsă de Parlament.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis un avertisment Vioricăi Dăncilă, în care i-a cerut să înceteze cu propunerea unui candidat din partea României pentru poziţia de comisar european.

Iohannis a spus că Guvernul demis nu are nicio legitimitate pentru a face o astfel de propunere. El a adăugat că desemnarea de către Guvernul condus de Dăncilă a unei propuneri de comisar european este un gest de sfidare şi iresponsabil.