Actualitate, Featured

Vezi cine a afirmat că ambasadorul Statelor Unite Adrian Zuckerman ar fi ageamiu

Lipsa de experiență a ambasadorului american Adrian Zuckerman începe să se vadă. Ba unii români din SUA vor fi înțeles asta încă înainte ca ambasadorul american Zuckerman să aterizeze la București. Adrian Zuckerman (aaaaa – avocat ajuns ambasador american ageamiu) a avut parte de un blocaj îndelungat la avizarea sa de către comisia specială a Senatului SUA.

Senatorul de New Jersey, Robert (Bob) Menendez s-a opus cu îndîrjire. Nu discutăm de ce! Pînă la urmă, Adrian Zuckerman (aaaaa) a rezolvat-o în cel mai pur stil românesc. Puteți subînțelege din cele 10 întrebări ale ziaristului român Grigore Culian ( ale cărui zece întrebări către ambasador, către președintele Trump și către Senat și Congres le publicăm acum). El este cetățean american și editorul ziarului românesc New York Magazin. Mă rezum să traduc sensul uneia dintre cele zece întrebări pentru cititorii Cotidianul. Cîțiva americani din comunitatea românească din New York au pus mînă de la mînă și au strîns niște bani ca să facă o sponsorizare (legală) pentru senatorul democrat Bob Menendez. Și Adrian Zuckerman (aaaaa) a trecut cu bine de Comisia Senatului american. Și astfel avocatul a putut să plece cu scrisorile de acreditare spre București. De ce-au cotizat românii la senatorul democrat de New Jersey? De drag sau pentru a-i înmuia poziția privitoare la Adrian Zuckerman? S-au săturat și ei de prestația interesată sau partizană a lui Mark Gitenstein și a lui Hans Klemm și voiau să-l vadă măcar pe Klemm retras de la București? Îl admirau pe Zuckerman că vorbea românește și s-a născut în România? Sau credeau că prin desemnarea unui republican la Ambasada SUA la București încep să dispară urmele politicii făcute de democrați în ultimii 15 ani în România? Evit un răspuns, mai ales că românii din New York nu știu mare lucru despre afacerile lui Mark Gitenstein și Joe Biden în România și nici despre pozițiile dure și partizane (politic!?) exprimate de Hans Klemm (de parcă el ar fi fost președintele României!). Important este că în sponsorizarea senatorului Menendez a fost implicat și Ștefan Minovici, președintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC), cunoscut în comunitatea românească din New York și pentru nenumăratele sale procese pentru bani. Grigore Culian ne-a trimis cîteva acte care arată acest lucru și despre care Adrian Zuckerman a aflat tîrziu sau numai cu ocazia articolelor de astăzi din Cotidianul.

Oricum, ajuns la București, Adrian Zuckerman s-a grăbit să transmită un compliment lui Klaus Iohannis și lui Ludovic Orban:
”Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii ai săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încît să protejeze toți românii”?.

Probabil că ambasadorul Zuckerman (aaaaa) s-a îndrăgostit imediat de limpezimea la minte a ministrului Ion Ștefan, de clarviziunea financiară a lui Florin Cîțu sau de altruismul excesiv și necondiționat al Violetei Alexandru. Sunt convins că entuziasmul ambasadorului este străin de culisele politicii românești și a țîșnit din convingerea sa, iar nu din pixul vechii echipe de la Ambasada SUA la București. Și pentru că dulcegăriile sale politice la adresa președintelui și a premierului puteau să nu-i convingă pe toți românii, Adrian Zuckerman s-a implicat și în concretizarea unui mesaj de prietenie al președintelui Donald Trump. Iată despre ce este vorba, într-o relatare a vigilentului site Ziare.com din 20 decembrie 2019:

”Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a participat, vineri, la Timisoara, la ceremonia de dezvelire a placii din bronz pe care presedintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump o daruieste orasului, in semn de omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru libertate, la 30 de ani de la Revolutie.

„Romania nu este complet eliberata. Sper ca ce a inceput acum 30 de ani sa se completeze in viitorul apropiat”, a afirmat Zuckerman.

Placa din bronz care a fost trimsa de presedintele SUA, Donald Trump, a fost asezata pe cladirea Garnizoanei din Piata Libertatii din Timisoara, care va adaposti viitorul Muzeu al Revolutiei.

„Aceasta placa este dedicata spre eterna amintire locuitorilor eroici ai Timisoarei si martirilor care au pierit in urma cu treizeci de ani luptand pentru libertate, democratie si drepturile omului in Decembrie 1989.

Dumnezeu sa le binecuvanteze memoria!
Dumnezeu sa binecuvanteze poporul roman!

Donald J. Trump
Presedintele Statelor Unite ale Americii”, sta gravat pe placa memoriala trimisa de liderul de la Casa Alba.”

Povestea este super-emoționantă și sună ca un mesaj pentru eternitate, gata să stoarcă lacrimi de la orice cititor. Numai că la o lectură mai atentă a relatării, observăm cîteva incoerențe și chiar niște afirmații stupide. Cică ”placa din bronz a fost trimisă de președintele SUA Donald Trump” iar mai jos autorul articolului afirmă că

”Aceasta a fost realizată de o firmă de constructii din Timișoara, Constructim. Este turnată în bronz si are 1,20m X 0,80m.”.

Ce să înțelegem din asta? Că a fost turnată în bronz la o firmă de construcții din oraș, trimisă la Washington de unde a adus-o Adrian Zuckerman cu ocazia aniversării Revoluției?
Același site devotat #rezist , Ziare.com, se încurcă și mai rău cînd este vorba să relateze despre nașterea plăcii care să exprime binecuvîntarea americană pentru Revoluția română. Parcă ne-am afla în fața unei minuni de la Maglavit:

„Ideea a venit unor oameni din Romania si din Timisoara sa capteze cuvintele presedintelui Trump si au facut aceasta placa in memoria oamenilor pierduti la Revolutie. Textul acesta vine direct de la domnul Trump si placa a fost facuta aici. Presedintele trimite aceste cuvinte in memoria oamenilor morti atunci si ca multumire orasului Timisoara ca a inceput Revolutia impotriva comunismului”.

De pasajul de mai sus rezultă că președintele n-a trimis o placă, ci niște cuvinte. Iar cuvintele nu au fost trimise, ci rostite, din moment ce au fost ”captate la ideea unor oameni din Romania și din Timișoara”, fiind dedicate ”unor oameni pierduți la Revoluție”.

Care să fie oare oamenii din România și din Timișoara care au ”captat cuvintele” președintelui Trump și le-au purtat în suflet pentru a fi transpuse în română și engleză pe o placă de bronz?

Cu prilejul dezvelirii acestei plăci cu traseu neclar, Adrian Zuckerman (aaaaa) avea să mai spună despre România:

„E fantastic. Romania a facut lucruri pe care nu puteam sa mi le imaginez. Din pacate,sunt multe alte lucruri de facut. Sunt o multime de influente maligne din pacate, care vin de la vecinii din nord, din pacate, sunt influente de la chinezii comunisti. Si acum, la 30 de ani de cand au cazut comunistii, este straniu sa avem discutii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunisti”.

Ceac-pac și, din două vorbe, ambasadorul Zuckerman (aaaaa) a atins și corupția și a legat răul de chinezi, de comunism si de Huawei (comandă politică fermă!) la fel cum s-au legat vorbele captate de la Donald Trump despre Revoluție.

Ca să înțelegem toată povestea care s-a vrut un mare eveniment local și național (”domle, după șapcă, ne-a trimis Donald Trump și o placă de bronz!) ar trebui să aflăm cine a participat la dezvelirea misterioasei lucrări de bronz cărată numai verbal din SUA? Iată ce precizează Ziare.com:

”La ceremonia de dezvelire au participat si IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, primarul Nicolae Robu, presedintele executiv al Camerei de Comert Timis, Florica Chirita, mai multi parlamentari de Timis, dar si revolutionari”.

Nici nu ne imaginam că primarul Robu, episcopul și președintele Consiliului Județean, parlamentarii și președintele Camerei de Comerț ar fi putut să lipsească de la acest eveniment încropit ! Atît le-ar fi trebuit! Cercetînd însă arhivele cu relatări și imagini de la fața locului, descoperim cîteva detalii suplimentare.

Exact în spatele ambasadorului Adrian Zuckerman descoperim figura lui Ștefan Minovici, nimeni altul decît omul cu procesele din SUA și cu sponsorizarea senatorului Bob Menendez, cel care este autorul ”captării cuvintelor” președintelui Donald Trump. Și care cuvinte numai captate n-au fost de dînsul, necum de alți oameni de la Timișoara. Mai degrabă Ștefan Minovici, cel care organizează și zilele României pe Broadway, a mai pus de un eveniment public relations, concepînd el însuși propozițiile omagiale și obținînd un acord din partea președintelui american. Cum și pe ce cale? Probabil că apelînd la unul dintre fiii președintelui american, cel care a fost la vînătoare în România, adus de același Ștefan Minovici cu al său Consiliu de Afaceri Româno-American. Și cu ajutorul acestuia a obținut o încuviințare, verbală sau scrisă, și pe care au imprimat-o pe o placă de pronz turnată la Timișoara în onoarea Revoluției Române.
Și care placă este mai mult o făcătură la care a participat și ageamiul ambasador al Americii (aaaa).

 

blank