Actualitate, Featured

Vezi ce spune comisarul european pentru Justitie despre MCV

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat, vineri, la Bucureşti, că recomandările din raportul MCV sunt fezabile, bine gândite şi merg în direcţia asigurării independenţei sistemului judiciar.

„Comisia a venit cu nişte recomandări în raportul MCV după o analiză foarte detaliată a ceea ce se întâmplă în România, unde sunt lacunele, unde s-au făcut paşi în urmă în cadrul reformei şi unde identificăm unele riscuri în reformele actuale. Nu am formula aceste recomandări dacă nu am şti că România va lucra serios şi le va pune în aplicare, după ce va fi evaluat fezabilitatea recomandărilor. Noi credem că sunt fezabile, bine gândite şi merg în direcţia asigurării independenţei sistemului judiciar, care trebuie să fie stabil, durabil şi care va funcţiona ca un sistem în care cetăţenii pot avea deplină încredere”, a afirmat Jourova, întrebată dacă autorităţile de la Bucureşti trebuie să respecte recomandările din raportul MCV.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au adresat joi o scrisoare deschisă miniştrilor de Justiţie şi de Interne din statele UE, prezenţi joi şi vineri la Bucureşti, la reuniunea Consiliului JAI. Cele două asociaţii profesionale ale magistraţilor au prezentat o listă de 11 erori din raportul MCV.

În raportul publicat pe 13 noiembrie anul trecut, Comisia Europeană i-a recomandat României să suspende cât mai rapid punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama integral de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul a recomandat ţării noastre să suspende imediat toate procedurile de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.

Totodată, CE a recomandat relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii. În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, executivul UE a recomandat îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Comisia Europeană a notat în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.

blank