„Aseară nu s-a discutat Constituţia. Prerogativele constituţionale ale premierului rămân intacte”, a declarat, miercuri, la Parlament, premierul Florin Cîţu, după şedinţa din Coaliţie, unde a fost modificat protocolul alianţei de guvernare.

Florin Cîţu a adus, din nou în discuţie „onoarea unor miniştri”, în condiţiile în care a mai folosit, recent, această expresie la adresa lui Vlad Voiculescu, pe care apoi l-a revocat.

Cîţu a fost întrebat dacă aşteaptă scuze de la ministrul Cătălin Drulă, care l-a numit „zombi politic” pe premier într-un interviu.

„Eu am spus cum îi voi evalua pe miniştri. Până la urmă, este o problemă de conştiinţă şi de onoare a celor care fac astfel de declaraţii”, a spus Cîţu.

El a fost întrebat ce noutăţi aduce modificarea protocolului Coaliţiei.

Florin Cîţu: „Rolul protocolului Coaliţiei nu este de a îngreuna guvernarea, ci de a face lucrurile mai uşoare. Deciziile politice sunt decizii politice, deciziile guvernamentale se iau în Guvern. Asta este tot.

Reporter: Dar în privinţa remanierilor simţiţi că s-a schimbat ceva?

Florin Cîţu: „Nimeni nu vrea remanieri, remanierile şi revocările sunt o situaţie extremă şi nu trebuie să discutăm despre ele tot timpul.”

Reporter: „Dar aduce acest acord (modificarea protocolului, n.r.) ceva nou?”

Florin Cîţu: „Din punctul meu de vedere, nu!”

Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier, arată actul adițional convenit de liderii coaliției marți seara, în urma unor negocieri care s-au desfășurat pe parcursul a două zile.

Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.

Documentul parafat, marți seară, de toți liderii coaliției, poate fi consultat AICI.
Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Citeste si...
Jucătoarea de tenis Karolina Pliskova s-a căsătorit cu un comentator sportiv cu un trecut tumultuos