În PSD a început să circule o variantă de lucru dacă se ajunge la concluzia că trebuie schimbat ministrul Justiției. Momentan, Tudorel Toader a spus că nu demisionează și pleacă doar dacă-l demite premierul, iar liderul PSD Liviu Dragnea a spus că el nu-i va cere demisia ministrului, dar e posibil să o facă alți colegi.

Situația ministrului Justiției urmează să fie luată în discuție la prima ședință CEX PSD, unde premierul a spus că-și va spune părerea despre activitatea lui Tudorel Toader.

O parte din liderii social-democrați iau în calcul o strategie-surpriză prin care să o convingă pe premierul Viorica Dăncilă să-l dea afară din Guvern pe Tudorel Toader, dacă se va ajunge în acel punct, au relatat surse din Partidul Social Democrat 

Scenariul este ca la viitoarea ședință CEX, liderii din Partidul Social Democrat să evite subiectul ordonanțelor pe justiție și să lase tema codurilor penale în plan secundar.

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat se gândesc să-i prezinte premierului, cu dovezi de la ministere, cum proiecte importante din programul de guvernare au fost blocate sau amânate nejustificat din cauza întârzierilor de la Ministrul Justiției.

Astfel, Tudorel Toader ar putea să fie acuzat că pune în pericol îndeplinirea promisiunilor cu care Partidul Social Democrat a câștigat alegerile și a programului de guvernare votat de Parlament.

Un exemplu vehiculat prin Partidul Social Democrat vine din zona educației, unde social-democrați spun că în toamna anului trecut nu s-ar fi putut aplica la începutul anului școlar unele măsuri pentru elevi, pentru că ministerul justiției spunea că nu vede urgența la câteva luni de la începerea cursurilor