Actualitate, Featured

Vezi ce neumlțumiri are Kovesi la Parchetul European

Noul procuror-șef european Laura Codruța Kovesi reclamă lipsa de personal și mijloacele necesare desfășurării activității Parchetului European, fosta șefă a DNA amenințând că acest lucru ar putea îngreuna anchetarea marilor dosare de fraudă.

Noul Parchet European, care urmează să intre în funcțiune în noiembrie, are drept principal rol anchetarea marilor dosare de fraudă fiscală și a celor care fură miliarde de euro din bugetul Uniunii.

“Din păcate, mijloacele pentru desfășurarea unei astfel de activități lipsesc deja, avertizează șefa Parchetului, românca Laura Codruța Kövesi. Cunoscută pentru intransigența sa, noul procuror-șef european nu-și ascunde nemulțumirea și amenință cu amânarea începerii urmăririi penale!”, scrie site-ul ouest-france.fr.

Potrivit sursei citate, la sediul Parchetului European, de la Luxemburg, Kovesi poate conta, pentru moment, pe o echipă formată din 22 de procurori delegați și 29 de oficiali. Dar, dintre aceștia din urmă, 25 au fost recrutați pentru departamentele de resurse umane, IT și buget, fiind doar 4 juriști pentru analiza dosarelor.

De asemenea, cel puțin doi procurori delegați trebuie să fie numiți de cele 22 de țări care au fost de acord cu înființarea Parchetului European. Cu toate acestea, aceștia vor lucra “doar cu jumătate de normă”, a anunțat Kovesi, în Parlamentul European săptămâna trecută.

60 de miliarde de euro se evaporă din bugetul UE

Kovesi a precizat că, în aceste condiții, este imposibil ca Parchetul European să se ocupe de cele 3.000 de cazuri de fraudă deja identificate și de cele 2.000 de cazuri care s-ar putea adăuga în fiecare an.

Procurorii Parchetul European vor ancheta fraude cu pagube cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro.

Kovesi a menționat că doar fraudele de la frontierele UE reprezintă 60 de miliarde de euro lipsă la bugetul UE, scrie sursa citată.

Acest lucru face ca bugetul Parchetului European să fie unul derizoriu: 8 milioane de euro în 2020, respectiv 13 milioane de euro în 2021, când ar fi nevoie de trei ori mai mult de atât. La solicitarea eurodeputaților pentru un buget mai consistent, Comisia Europeană a anunțat că va analiza această cerere.

“Bruxelles-ul ar fi trebuit să bănuiască, numind-o pe Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European, că nu este genul care să ignore problemele instituției. La 46 de ani, acest simbol al luptei împotriva corupției este oaia neagră a mii de personalități politice și înalți funcționari din România, lipsiți de scrupule. Amenințată, hărțuită în București, Kovesi nu a încetat niciodată să vorbească, denunțând fără încetare … mijloacele limitate care i-au fost acordate”, se arată în încheierea articolului.

 

blank