Featured, International

Vezi ce firmă germană i-a încăierat pe oficialii nemții cu americanii

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a organizat o videoconferință cu compania germană de biotehnologie CureVac în martie, fără ca această companie să se înregistreze în prealabil în Registrul de transparență, o regulă necesară pentru ca oficialii Comisiei Europene să întâlnească cu organizațiile din industrie sau firmele de lobby.

Ce firmă germană i-a încăierat pe oficialii nemți cu americanii

Politico Europe notează că reuniunea virtuală a avut loc în aceeași zi în care executivul european a anunțat sprijinul financiar pentru CureVac. Întâlnirea virtuală din 16 martie a avut loc pe fondul unor rapoarte conform cărora președintele american Donald Trump a încercat să obțină drepturi exclusive a companiei CureVac asupra vaccinului împotriva coronavirusului. Mai târziu în acea zi, Comisia a anunțat că va acorda un împrumut de 80 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru CureVac „pentru a extinde dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa.” (Oficialii CureVac și Casa Albă au respins acuzațiile.)

Videoconferința a fost organizată “în condițiile în care CureVac se va înregistra ulterior, ca o excepție justificată, în Registrul de transparență”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

La întâlnirea din 16 martie, CureVac nu era înregistrat în Registrul de Transparență, ci a făcut acest lucru la 17 aprilie, la o lună după ce a avut loc întâlnirea. Acest lucru a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al executivului european, care a precizat suplimentar că reuniunea a avut loc “în contextul unei crize fără precedent”.

De asemenea, Comisia Europeană a confirmat că la reuniune au mai luat parte și vicepreședinta Băncii Europene de Investiții, Ambroise Fayolle, a și comisarul pentru cercetare și inovație Mariya Gabriel.

Reuniunea a avut loc „în contextul unei crize fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Întâlnirea CureVac a fost singura din lista lui von der Leyen în martie și aprilie, cu reprezentanți de interes extern.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că președintele „a făcut schimb de [opinii] cu alți lideri din industrie și afaceri în ultimele săptămâni, în contextul activității sale de combatere a pandemiei coronavirusului. Toate reuniunile electronice vor fi înscrise în Registrul de transparență la timp. ”

Surse din Guvernul german declarau că „Trump încearcă să asigure drepturile exclusive asupra cercetărilor de la CureVac”. CureVac „respingea zvonurile existente despre o astfel de achiziţie” la vremea repectivă
Pe 15 martie, jurnaliştii de la Reuters relatau că surse din Guvernul german declarau că administraţia Trump încerca să asigure accesul la un posibil vaccin, aflat în procesul de dezvoltare la compania CureVac. Agenţia de ştiri a subliniat că ziarul german Welt am Sonntag a mai scris în trecut că o sursă din Guvernul german a spus că „Trump încearcă să asigure drepturile exclusive asupra cercetărilor de la CureVac, iar preşedintele ar face orice pentru un vaccin pentru SUA, dar valabil doar pentru Statele Unite”. CureVac „respingea zvonurile existente despre o astfel de achiziţie” la vremea repectivă.

Ce firmă germană i-a încăierat pe oficialii nemți cu americanii

Pe 16 martie 2020, UE a declarat că sprijinul european actual pentru CureVac „face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea cu sănătatea publică a Covid-19.”
La 15 martie, cu o zi înainte ca Comisia să anunțe sprijinul său financiar pentru CureVac, consiliul de supraveghere al companiei l-a înlocuit pe Hoerr, membru al Comitetului consultativ al Consiliului European, cu directorul general adjunct, Franz-Werner Haass, anunțând că Hoerr „va lua concediu temporar din motive medicale”, subliniind că concediul său nu este „cauzat de coronavirus”, transmite rfi.fr.

În timp ce raportul a atras oficialii americani și germani într-un război de cuvinte, Comisia Europeană a declarat la 16 martie că va oferi companiei un împrumut garantat în valoare de 80 de milioane de euro „pentru a extinde dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa”, potrivit unui comunicat de presă.

CureVac a primit anterior sprijinul UE în 2014: o subvenție de 2 milioane EUR din programul de cercetare și inovare Cadrul 7 al Comisiei.

Registrul de transparență reprezintă un set de reguli proprii ale Comisiei Europene care sunt impuse companiilor, organizațiilor și firmelor de lobby înainte ca acestora să li se permită să se întâlnească cu oficiali de top. Registrul de transparență este o bază de date în care figurează organizațiile care încearcă să influențeze procesul de legiferare și punerea în aplicare a politicilor de către instituțiile UE. Reuniunile referitoare la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor în UE pot avea loc numai dacă reprezentanții grupurilor de interese sunt înregistrați în registrul de transparență al UE.

Înfiinţată în anul 2000, CureVac este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăşi unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menţinere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacţie rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unităţile de producţie existente ale CureVac.

CureVac şi-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020, fapt care a determinat pe Ursula von der Leyen să își manifeste în mai multe rânduri speranța că un vaccin va fi gata până în toamnă.