Magistraţii Tribunalului Bucureşti au confirmat legalitatea rechizitoriului şi au dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul în care firma Tel Drum este acuzată de acuzată de deturnare de fonduri europene. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 3 zile.
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune judecarea cauzei privind pe inculpaţii Pitiş Petre, Neda Florea, Vişan Mircea, SC Tel Drum SA, SC WFA Impex SRL şi părţile civile. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Bucureşti.
Firma Tel Drum a fost trimisă în judecată de DNA în decembrie 2017, alături de reprezentanţii acesteia, Petre Pitiş, Mircea Vişan, Florea Neda, dar şi de o altă societate – SC WFA Impex SRL – şi reprezentantul ei, Florian Ion, acuzaţiile fiind de fraudă cu fonduri europene, respectiv complicitate.
Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de firma Tel Drum SA în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene, urmând a achiziţiona o „staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015. Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL, arată anchetatorii.
Sursa citatată precizează că, după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, Tel Drum a primit, în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.
„În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanţat din bani europeni, reprezentanţii Tel Drum SA, inculpaţii Vişan Mircea, Petre Pitiş şi Neda Florea şi reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile)”, spune DNA.
Potrivit mediafax.ro, procurorii au pus sechestru pe bunurile persoanelor fizice cercetate, dar şi pe cele ale societăţilor, inclusiv Tel Drum, până la concurenţa sumei de 4.849.375 lei. Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017 şi va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.
Tot în dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.