Vezi ce ar putea fi in spatele viralului Cea mai recentă provocare lansată pe social media este ”10 year challenge”, iar vedetele au început deja să posteze sub acest hashtag. Scopul este să arăți prietenilor că nu ai îmbătrânit nici măcar o zi, iar mulți utilizatori au acceptat deja provocarea.
Este doar o distracție inofensivă sau poate fi ceva mai mult în spate, este întrebarea la care încearcă să răspundă Florin Cașotă într-un articol publicat pe playtech.ro.

Vezi ce ar putea fi in spatele viralului 10 challenge La o primă vedere ți se pare o idee distractivă, să vezi cum ai îmbătrânit și cum te-ai schimbat în ultimii zece ani. Poate tu ești pe Facebook de pe la începuturi și te-ai gândit să vezi cât de diferit ești în poza de la profil din prezent față de prima pe care ai încărcat-o pe platformă.

Te-ai întrebat dacă prin acest exercițiu nu ai putea ajuta Facebook să-și îmbunătățească algoritmi de recunoaștere facială? Le dai date chiar tu și ei le folosesc. Răspunsul cel mai des întâlnit este că acele imagini probabil existau deja pe platforme și că acele date erau disponibile deja.

Sigur, acesta este posibil, dar gândește-te la următorul scenariu.

Vrei să să antrenezi un algoritm de recunoaștere facială în a detecta schimbările aduse de îmbătrânire (cum arată evoluția unui om). Ideal, ai vrea să ai multe date și diverse, dar și o perioadă de timp fixă, să zicem 10 ani.

Ai putea să iei pozele din Facebook apoi să te uiți la datele EXIF sau datele publicării și să stabilești așa perioada, dar acest proces nu ar fi foarte exact pentru că utilizatorii tind să publice fotografii mai vechi cu ei pe rețelele sociale. Nici datele EXIF nu sunt tot timpul de încredere deoarece oamenii poate au scanat anumite fotografii, iar unele platforme șterg datele EXIF.

Acum, datorită acestui 10 year challenge Facebook are milioane de fotografii realizate la 10 ani distanță (aprooximativ) ce ar putea fi folosite pentru a antrena algoritmi de inteligență artificială. Există și postări ironice, postări cu animale, dar acești algoritmi sunt suficienți de inteligenți ca să distingă o față umană de una a unui animal.