Economic, Featured

Vești surprinzător de bune. Ce a făcut BNR cu banii României

După o perioadă lungă în care au tot scăzut, până au ajuns la un nivel nemaiatins de dinainte de împrumutul de 20 de miliarde de euro luat de la FMI, rezrvele României au reînceput să crească. Capital vă arată cu cât, dar și care este rolul acestei rezerve și unde este ea plasată.

România stă pe aproape 35 de miliarde de euro. Rezerva internaţională a crescut în septembrie, iar cea valutară(aqdică fără aur) a revenit pe plus după ce pierduse aproape 5 miliarde de euro într-un an şi jumătate.

Astăzi, rezerva valutară se ridică la 31,4 miliarde de euro. În septembrie au intrat în rezervă 1,4 miliarde şi au ieşit puţin peste un miliard de euro.

Banca Naţională administra, la finalul anului trecut, puţin peste 37,1 miliarde de euro în contul rezervei internaţionale a României.

Plăţile făcute în numele Guvernului, precum şi randamentele mici sau chiar negative oferite de plasamentele în euro (majoritare în structura investiţiilor) au făcut ca rezerva internaţională a României să scadă, anul trecut până la puţin peste 37 de miliarde de euro, arată datele prezentate de Banca Naţională a României (BNR) în Raportul anual.

Rămâne, totuşi, un nivel extrem de ridicat, comparativ cu cea mai mare parte a perioadei care a trecut din 1989 până în prezent.

Sub 10% din rezerva internaţională o reprezintă cele 104 tone de aur, a căror valoare, arată raportul citat, a scăzut cu 52 de milioane de euro, până la puţin peste 3,6 miliarde de euro, în luna decembrie a anului trecut.

Care este rolul rezervei

Rolul principal al rezervei inter­naţionale este acela de a da credibilitate unei ţări şi sistemului său financiar. Aşa cum explica şi guvernatorul Mugur Isărescu, inclusiv convertibilitatea leului sau faptul că românii au carduri emise de bănci locale care pot fi folosite oriunde în lume are în spate şi un nivel semnificativ al rezervei valutare, plasate prudent.

Rezervele internaţionale ale României au rolul de mecanism fundamental de protejare a economiei împotriva şocurilor externe adverse şi conferă credibilitate statului în plan internaţional. În acelaşi timp, acestea constituie un instrument important în implementarea politicii monetare şi de curs de schimb a BNR, în gestionarea datoriei externe a României, publice şi private, precum şi în asigurarea stabilităţii financiare. Țările emergente cu acces la pieţele de capital la costuri rezonabile, cum este şi cazul României, folosesc de regulă rezervele valutare în scop preventiv, pentru combaterea riscurilor ce derivă din deficitul contului curent şi al celui de capital. În economiile cu regim de curs de schimb de tip flotare controlată, un factor care joacă un rol important în stabilirea nivelului optim al rezervelor îl constituie volatilitatea monedei locale, în special în momentele de turbulenţe pe pieţele financiare“, notează raportul băncii centrale.

Pe de altă parte, la începutul anilor ’90, BNR a formulat o strategie prin care să crească rezerva internaţională având patru scopuri principale: oferirea unei garanţii asupra solvabilităţii externe a României, având ca efect creşterea încrederii pieţei financiare internaţionale şi a investitorilor; plata la termen a serviciului datoriei externe contractate de statul român; atenuarea eventualelor dezechilibre conjuncturale şi temporare ale deficitelor balanţei de plăţi, ca urmare a unor şocuri imprevizibile, prin atingerea unui nivel de adecvare a rezervei valutare care să acopere cel puţin trei luni de importuri; stabilizarea şi consolidarea monedei naţionale.

Isărescu: ” Am fost acolo. Am pus mâna pe aur”