IRCC va crește și va depăși ROBOR
Economic

Vești proaste pentru milioane de români. IRCC va crește și va depăși ROBOR

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni seara că ratele românilor vor crește și mai mult în perioada ce urmează, iar cei care au trecut la IRCC vor plăti și mai mult.

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC vor avea de suferit în lunile ce urmează, asta pentru că ei nu se mai pot întoarce la ROBOR. Purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că IRCC, în funcție de care este calculată rata dobânzilor pentru cele mai multe dintre credite va crește și va depăși indicele ROBOR.

IRCC va depăși indicele ROBOR

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat că „dobânzile în România față de inflația existentă sunt mici” deoarece „într-o lume normală, dobânzile sunt peste inflație”.

El a susținut că în prezent, creditele bazate pe IRCC sunt mai multe decât cele cotate cu ROBOR. 500.000 de credite cu IRCC, iar 300.000 cu ROBOR.

„Toate creditele noi sunt cotate la IRCC, conform noii legi din 2019. E clar că indicele IRCC va crește. Are un decalaj față de ROBOR de aproximativ șase luni. Cu timpul el va crește. Se poate calcula în avans. Știi cam cu trei luni înainte cât va fi. În funcție de ce s-a întâmplat pe aceeași piață pe care evoluează ROBOR, la cotațiile la care se fac tranzacții.

IRCC-ul evident că va crește. Marea problemă este că în momentul în care ROBOR-ul va începe să scadă, odată ce va scădea și inflația. Va veni și acel moment în care inflația va începe să scadă mai semnificativ. Atunci va începe să scadă ROBOR-ul”, a spus reprezentantul BNR.

Românii trebuie să-și facă propria evaluare când vor să ia un credit

Acesta a susținut în continuare că nu este în măsură să dea sfaturi pentru români și să îi îndemne să treacă la IRCC. El a ținut apoi să sublinieze că un credit nu reprezintă un ajutor social, ci o obligație.

„Nu cred că oricine în România ia credit. Nu vă supărați. Normele BNR sunt destul de dure. Am făcut foarte bine să limităm rata la 40% din venit. Între timp au mai crescut salarii. Am cerut băncilor să facă teste de stres.

Credem că deciziile de a limita accesul la credite sunt juste. Oamenii sunt responsabili în ceea ce înseamnă creditul”, a spus Dan Suciu, potrivit româniatv.net.

blank