Comisia Europeană
Economic

Veşti bune de la Comisia Europeană: Românii vor avea salarii mai mari

Europarlamentarii din Comisia Europeană pentru muncă (EMPL) au aprobat un proiect legislative cu privire la modul de calcul al salariul minim pe economie pentru toate statele membre UE, inclusiv pentru România.

Românii vor avea salarii mai mari, potrivit unui proiect de lege care stabileşte modul de calcul al salariului minim pe economie în toate statele membre UE.

Salarii mai mari în România. Veşti bune pentru români

Comisia Europeană de ocupare a forței de muncă (EMPL) a aprobat propunerea Comisiei Europene de directivă privind „un salariu minim adecvat în Uniunea Europeană”. Raportul trebuie să ajungă și pe masa din plenul Parlamentului European.

Proiectul legislative aprobat de europarlamentari nu prevede un salariu minim pe economie pentru toate statele membre UE, însă propune unele criterii care trebuiesc respectate de fiecare țară în parte atunci când stabilește un salariu minim pe economie.

Potrivit textului adoptat de Comisia EMPL din Parlamentul European, proiectul prevede că „nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu net, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România – n.r.) se situează sub acest nivel” – se arată într-un amendament de compromis din Comisia de muncă a PE.

Care sunt criteriile anunţate de Comisia Europeană
Coșul național de bunuri și servicii „la prețuri reale” este unui dintre criteriile de care ţine cont Comisia Europeană pentru stabilirea salariului minim. Potrivit unui amendament, acest coș ar trebui să cuprindă costurile cu cazarea adecvată, mâncare sănătoasă, îmbrăcăminte, mijloace de comunicare, transport și energie sustenabile, îngrijire personală, îngrijire medicală și medicamente, îngrijirea copilului, resurse pentru participare în societate, sport, activități culturale și educaționale, asigurări și economii pentru situații neprevăzute.

Aici ar mai intra și TVA-ul la aceste produse și servicii.

De asemenea, nu sunt deductibile din salariul minim indemnizații precum cele de cazare a muncitorilor.

Viitoarea directivă ar urma să se aplice tuturor lucrătorilor, indiferent dacă sunt în sectorul public sau la firme private, inclusiv celor care lucrează prin intermediul platformelor digitale (cum sunt cele de livrări de exemplu), lucrătorilor casnici, ucenicilor, stagiarilor, lucrătorilor fictiv-independenți etc.

O altă prevedere spune că statele membre UE vor trebui să ia măsuri pentru actualizarea salariului minim cel puțin o dată pe an, pentru a menține gradul de adecvare și corectitudinea remunerației.

Proiectul va fi supus unor negocieri de durată cu Consiliul EU, din care fac parte miniștrii statelor membre. Abia apoi, fiecare țară trebuie să adopte legi naționale pentru a include aceste prevederi în legislația internă.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în România 1.290.000 de salariați primesc salariul minim brut în valoare de 2.300.