Featured, International

Vestele galbene au incercat sa dea buzna cu un motostivuitor in biroul unui ministru

Şase oameni au fost reţinuţi în dosarul forţării cu un motostivuitor a biroului purtătorului de cuvânt al guvernului francez în timpul unui protest de luna trecută, a anunţat marţi biroul procurorului din Paris, citat de DPA, potrivit agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt, ministrul Benjamin Griveaux, a trebuit să fie evacuat de urgenţă după ce mai mulţi indivizi s-au folosit de un motostivuitor pentru a distruge uşa principală a clădirii în care se afla în timpul unui protest al „Vestelor galbene”forţării cu un motostivuitor a biroului purtătorului de cuvânt al guvernului francez.

Patru persoane au fost arestate marţi dimineaţă din cauza acestui incident şi alte două au fost reţinute după ce au răspuns unor convocări ale poliţiei, au precizat procurorii.

Prim-ministrul Edouard Philippe a denunţat ceea ce a numit atacuri asupra unor „locuri simbolice ale republicii noastre” şi „locurilor fizice care întruchipează democraţia noastră” dar şi asupra poliţiei în timpul protestelor.

Demonstranţii au avut din nou ciocniri cu poliţia sâmbătă, în timp ce încercau să forţeze porţile Adunării Naţionale din Paris.

Preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, a declarat vineri că locuinţa sa a fost vizată de o tentativă de incendiere.

„Francezii nu acceptă acest atac asupra republicii şi a democraţiei”, a declarat Philippe în faţa Adunării Naţionale.

În jur de 1.796 de persoane au fost deja condamnate pentru infracţiuni legate de protestele „Vestelor galbene”, din care 316 au fost deja trimise la închisoare, a spus el. Alte 1.422 de persoane sunt în aşteptarea procesului.

Mişcarea de protest a început în noiembrie, iniţial drept răspuns la plănuitele creşteri de taxe pentru combustibil la care preşedintele Emmanuel Macron a renunţat după rezistenţa iniţială.

Totuşi, mişcarea în mare parte fără lideri a continuat de atunci, protestatarii avansând noi revendicări privind taxele şi costul vieţii şi solicitând o democraţie mai directă şi demisia lui Macron.

blank