pensii! Este informația momentului pentru 8 milioane de români
Social

Vestea dimineții despre banii de pensii! Este informația momentului pentru 8 milioane de români

Este informația momentului pentru 8 milioane de români. S-a aflat recent ce se întâmplă cu banii acestora. Este vestea zilei la nivel național cu privire la aceste pensii.

O serie de informații importante au ieșit recent la iveală cu privire la aceste pensii. Ele îi vizează direct pe cei aproape 8 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private din Pilonul II. Sumele virate de ei sunt investite de către administratorii de fonduri de pensii până la vârsta pensionarii sau mai devreme, în anumite situații.

Cum poți beneficia mai devreme de sumele strânse în fondurile de pensii private din România

Există o serie de condiții prin care românii care depun bani la fondurile de pensii beneficiază de aceste sume mai repede. Astfel, persoanele care au o pensie de invaliditate pentru afecțiuni care nu îi mai permit să muncească, au dreptul sa primească banii strânși în contul său de pensie privată mai devreme. Mai mult, nici măcar în caz de deces, banii nu se pierd. Sumele acumulate la Pilonul II se pot moșteni în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Practic, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

Fondurile de pensii private fac plăți în trei situații concrete: pensionarea, decesul participantului sau invaliditatea. În cazul decesului participantului la Pilonul II, moștenitorii săi legali sau testamentari sunt beneficiarii direcți și pot revendica activul acestuia. Dacă moștenitorii sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii, ei vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani.

În caz de invaliditate, plata către participantul rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

Câți români au primit deja banii din pensia privată

Până la ora actuală, peste 80.000 de români au încasat deja pensia privată de la Pilonul II. Valoarea totală a sumelor a atins 1 miliard de lei. Suma medie primită în primele 8 luni ale anului 2022 este de aproape 16.900 de lei.

ASF arată că Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți românii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci românilor care contribuie, fiind practic proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, scrie digi24.ro.

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 8 milioane de români, la Pilonul II.

Cu cât contribuie românii la pensiile private într-o viață

Suma cu care românii cotizează la fondul de pensii este garantată prin lege, astfel încât suma primită la finalul perioadei de acumulare nu poate fi mai mică decât cea cu care au contribuit (minus comisioanele prevăzute de lege).

Deși nu pot fi prezise sumele exacte ce vor fi disponibile peste 20 sau 30 de ani, experiența a arătat ca administrarea privată a avut rezultate bune și că fondurile private plătesc pensii semnificativ mai mari decât contribuțiile acumulate.

O simulare simplă, care ia în calcul salariul mediu anual, prognozele oficiale ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru perioada 2022-2025 și o creștere salarială anuală de 3% în perioada 2026-2047, arată că o persoană care și-a început cariera profesională la vârsta de 25 de ani în anul 2007, va putea avea acumulată în contul său de pensie privată o sumă de peste 379.000 de lei în anul 2047.

De asemenea, calculul ține cont de randamentul mediu anual, conform datelor istorice, la care se adaugă o estimare de 5% pe an, conform recomandărilor OECD. Pensia privată Pilon II va depinde de sumele de bani strânse în contul tău individual dar și de randamentul obținut din investițiile făcute de către administratorii fondurilor.

blank
blank