Veste de coșmar pentru milioane de români. Mulți ar putea să nu mai apuce pensia
Social

Veste de coșmar pentru milioane de români. Mulți ar putea să nu mai apuce pensia

Veste de coșmar pentru milioane de români. Mulți ar putea să nu mai apuce pensia, având în vedere că vârsta de la care statul începe să-ți dea înapoi măcar o parte din banii cu care ai contribuit la fondul de pensii crește tot mai mult.

Mulți oameni ar putea să nu mai apuce pensia

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirmă că există o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare şi guvernul va trebui să vină cu o decizie până la sfârșitul anului, asigurând că „nu se va schimba peste noapte”.

„Este o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare”, a spus liderul social-democrat. „Acest lucru nu l-a trecut PSD-ul, l-a trecut guvernul de dreapta, PNL-USR, în PNRR. Este clar că va trebui să venim cu o mărire dar nu de a doua zi, nu va schimba nimeni legea cu pensiile prin Ordonanţă de Urgenţă”, a mai adăugat, dând asigurări că este exclus acest lucru, ci va fi un proiect de lege.

Totuși, liderul PSD a dat asigurări că nu se va întâmpla asta peste noapte – potrivit obiceiurilor din perioada guvernului Dragnea – numai că, nu a asigurat și că se va opune vehement măririi vârstei de pensionare cu siguranță că mulți oameni nu vor mai apuca sași primeasca pensia.

„Nimeni nu va mări vârsta de pensionare la 65 de ani, peste noapte”, a precizat Ciolacu, adăugând că „nu îndrepţi o nedreptate cu o altă nedreptate”.

Pensiile speciale, majorate doar la partea de contributivitate

Marcel Ciolacu a reiterat ideea majorării diferenţiate a pensiilor, el susţinând că la pensiile speciale doar partea de contributivitate ar urma a fi majorată, în timp ce pentru pensiile mici procentul de majorare să fie mai mare

Liderul social-democrat a explicat că miniştrii Muncii şi Finanţelor Publice vor formula o propunere potrivit căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuţie, nu şi pentru partea considerată „specială”.

„Am încercat o să ieşim din această logică, din punctul meu de vedere e şi jignitoare faţă de pensionari, şi nesustenabilă, negândită. Un pic mult prea uşor de exprimat la televizor, ne dăm toţi cu părerea că e 10, că e 15… Am stabilit că în momentul acesta se va crea o anvelopă de cum ar fi o mărire de 15%.

Asta înseamnă un efort bugetar între 15 şi 16 miliarde de lei. Eu, personal – şi am început discuţiile cu domnul prim ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor – nu mie se pare, pentru situaţia actuală, fiindcă totuşi noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă în acest moment, cu aceste crize suprapuse (…) Eu nu sunt de acord că se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a mai adăugat că până la 31 decembrie trebuie să se vină cu o lege constituţională, pentru a ne încadra în jalonul din PNRR şi a închide acest capitol, potrivit News.ro.

blank